ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Θεσπρωτίας


           Η  Τοπική Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταδικάζει την απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων της μαθητικής νεολαίας. Είναι αδιανόητο την ώρα που η κυβέρνηση της μνημονιακής τρόικας διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση, να καταγγέλλονται μαθητές επειδή επιχειρούν να οργανώσουν (όπως αυτοί καταλαβαίνουν) την αντίστασή τους. Το δημόσιο σχολείο δεν κινδυνεύει από τους μαθητές του, αλλά καταστρέφεται από τις πολιτικές που υπηρετούν τους πλούσιους και τα συμφέροντά τους. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βοηθούν και να στηρίζουν τα παιδιά να γίνεται καλύτερη η κοινή προσπάθεια και ο κοινός αγώνας τους, κι όχι «να τα στέλνουν στον αστυνόμο».
          Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και οποιαδήποτε άλλη  δήλωση ή τοποθέτηση  δεν απηχεί την οργάνωση.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ, ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ                                    27/9/2012

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργιακή συγκέντρωση - Λαϊκές Συνελεύσεις



Στην Ηγουμενίτσα Τετάρτη 
και ώρα 10:30 
απεργιακή συγκέντρωση στη Πλατεία Δημαρχείου. 



Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας σας καλεί σε:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
  • ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ



ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 19:00
και 



ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ στο «Πάνθεον»

Κυριακή 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 10:30


με τη συμμετοχή του Κώστα Μαρματάκη, μέλους ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ.
 

Περί εγκατάστασης αποθηκών ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας



Ερώτηση βουλευτών της Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα «Εγκατάσταση αποθηκών ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας»
Οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Χρήστος Μαντάς, Όλγα Γεροβασίλη και Κώστας Μπάρκας, κατέθεσαν ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης αποθηκών ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας. 

Παρά τις καθολικές αντιδράσεις από τους φορείς του Νομού Θεσπρωτίας για την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας σε μία περιοχή όπου αναπτύσσονται αποκλειστικά και μόνο ιχθυοκαλλιέργειες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενέκρινε την σχετική Περιβαλλοντική Μελέτη για δημιουργία αποθηκών ασφαλτικών και πετρελαιοειδών στην λωρίδα της Σαγιάδας, κοντά στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία.
Η αδειοδότηση από την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγινε λίγο πριν θεσμοθετηθεί το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, το οποίο απαγορεύει μια τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά και λίγο πριν συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  • Πως γίνεται συνεχώς να αγνοείται η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις για την εγκατάσταση των αποθηκών ασφαλτικών λίγο πριν απαλλαγούν της θέσης ευθύνης που κατείχαν ;
  • Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς που να δίνουν οριστική λύση;

 

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Aνάγκη επαρκούς χρηματοδότησης σχολικών επιτροπών για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων


21.09.2012
Δελτίο Τύπου
Ερώτηση ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα «Άμεση ανάγκη νέας, επαρκούς χρηματοδότησης σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων»

Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, μέλη της Επιτροπής Έλεγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας, μεταξύ των οποίων και
o βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, κατέθεσαν ερώτηση στους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών για το ζήτημα της άμεσης ανάγκης νέας, επαρκούς χρηματοδότησης σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, « οι σχολικές μονάδες στην πλειονότητά τους είναι πλήρως ανέτοιμες και ακατάλληλες, αφού οι συνεχιζόμενες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων και η μη απόδοση των απαραίτητων κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές στερούν τα σχολεία από τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη θεμελιωδών λειτουργικών τους αναγκών. Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής είναι τραγικές, με τα υπερχρεωμένα σχολεία να αδυνατούν να καλύψουν έξοδα για τις συντηρήσεις και επισκευές των μονάδων, τη θέρμανση, την προμήθεια αναγκαίας γραφικής ύλης, την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και νερού. Πολλοί είναι οι Διευθυντές σχολείων που αναγκάζονται να κάνουν περικοπές δαπανών από την ασφάλεια, υγιεινή και καθαριότητα των χώρων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των μαθητών και των εργαζομένων.»
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
  • Θα λάβουν άμεσα απόφαση για τη νέα, επαρκή χρηματοδότηση των δήμων και των σχολικών επιτροπών ώστε να καλυφθούν οι θεμελιώδεις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων της χώρας;
  • Θα προβούν σε ενέργειες ώστε να εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και από τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στις ΔΕΚΟ ;

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά την εκποίηση της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ"



Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής  Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 
-          ΕΕΚΕ Οικονομικών
-          ΕΕΚΕ Παραγωγής και Εμπορίου
-          Των τριών Βουλευτών της Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Χρήστου Μαντά, Όλγας Γεροβασίλη, Κώστα Μπάρκα
Ανακοίνωση σχετικά  την εκποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης-εκποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Μετά την απόφαση για την πώληση του πακέτου μετοχών του 67.77% από την ΑΤΕ με την διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού και την εκποίηση στη συνέχεια της ΑΤΕ, αποφασίστηκε η συνέχιση του διαγωνισμού από ειδικό εκκαθαριστή με την εποπτεία της ΤτΕ.
Στην παρούσα φάση, όπως ανακοινώθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συζητήθηκε και το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ, στο διαγωνισμό προχωρούν τρεις εταιρείες, ενώ έχει αποκλεισθεί η πρόταση των ενώσεων συνεταιρισμών της περιοχής που βεβαίως περιελάμβανε σαν στρατηγικό επενδυτή επιχειρηματία της περιοχής στον οποίο σύμφωνα με την πρόταση των ΕΑΣ  παραχωρείται και το πακέτο των μετοχών.
Οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα ζητούν να σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ, καθώς επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προσφέρουν κατ’ ουσία ένα εξευτελιστικό "τίμημα" έναντι της αγοράς μιας εταιρείας που ήταν συνεχώς κερδοφόρα, κατέχει ηγετική θέση στη γαλακτοβιομηχανία στη χώρα μας και τα προϊόντα της, ιδίως η φέτα, είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Χαρακτηριστικό της ευρωστίας της επιχείρησης ακόμη και τώρα είναι ότι τα δάνειά της έχουν πάει στην «καλή» ΑΤΕ, καθώς η ΔΩΔΩΝΗ πάντα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της .
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει καταθέσει αίτημα για άμεση κοινή  σύγκληση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου με την παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε απάντηση.
Η ΔΩΔΩΝΗ  που οικοδομήθηκε με τον μόχθο των κτηνοτρόφων παραγωγών και τη στήριξη των εργαζομένων της  χρειάζεται :
1.      Να στηριχθεί επειγόντως με κατάλληλο ΔΣ και βραχυπρόθεσμο σχέδιο (στο οποίο να περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση) και να σταματήσει να απαξιώνεται.
2.      Να καταβληθούν οι αμοιβές των παραγωγών για το γάλα, που πρώτη φορά καθυστερούν.
3.  Το πακέτο των μετοχών της πρώην ΑΤΕ να περάσει, στην ονομαστική αξία των μετοχών, στο πρωτοβάθμιο παραγωγικό συνεταιρισμό εισκομιστών γάλακτος και η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί, από την πολιτεία.
Η ΔΩΔΩΝΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, μπορεί με ένα συνεταιριστικό-αυτοδιαχειριστικό μοντέλο λειτουργίας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Δευτέρα 17/9 : O Xρήστος Μαντάς στην Ηγουμενίτσα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς (που έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση της Θεσπρωτίας στο Ελληνικό κοινοβούλιο) βρέθηκε στην Ηγουμενίτσα, σήμερα Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.
Συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας επισκέφθηκε αρχικά τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας. Εκεί είχε συνάντηση με εργαζομένους και στελέχη της ΟΛΗΓ ΑΕ που τον ενημέρωσαν για τις δυνατότητες και την κίνηση του λιμένος, καθώς και για τα έργα ολοκλήρωσης της Β’ φάσης που έχουν σταματήσει, λόγω πτώχευσης της αναδόχου εταιρείας. Η ολοκλήρωση της Β’ φάσης θα κάνει δυνατό τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων που θα δώσουν οικονομική ανάσα στις γύρω περιοχές και γι αυτό κρίνεται αναγκαία η άμεση επανεκκίνηση των αναγκαίων λιμενικών έργων. Ο Χρήστος Μαντάς ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε παραχώρηση  σημαντικών υποδομών δημοσίου και κοινωφελούς συμφέροντος, που στερούν από τον λαό και τον τόπο την δυνατότητα της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας μας.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο και είχε συνάντηση με τον Υπολιμενάρχη και αρμόδιους αξιωματικούς που τον ενημέρωσαν για τα πεδία ευθύνης τους και τα προβλήματα που διαχειρίζονται. Στα προβλήματα αναφέρθηκαν η φύλαξη των κατασχεμένων οχημάτων που μετά την κατάργηση του ΟΔΔΥ παραμένουν στο λιμάνι, μέχρι να παραληφθούν από το αρμόδιο τελωνείο Λάρισας και η συνεχής απασχόληση των λιμενικών με μετανάστες χωρίς χαρτιά που είτε προσπαθούν να διαφύγουν από το λιμάνι, είτε επιστρέφονται από την Ιταλία.
Κατόπιν επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και συναντήθηκε με εκπροσώπους των ιχθυοκαλλιεργητών. Η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί το πιο παραγωγικό κομμάτι της περιοχής μια και αντιστοιχεί περίπου στο 15% της εγχώριας και στο 7,5% της ευρωπαϊκής  παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ψαριών εξάγεται. Οι ιχθυοκαλλιεργητές ανέφεραν την αντίθεσή τους σε κατασκευή αποθηκών ασφαλτικών  κοντά στο χώρο που υπάρχουν οι περισσότερες μονάδες και προσκάλεσαν τον βουλευτή να επισκεφθεί επί τόπου τις επιχειρήσεις τους.
Τελειώνοντας την επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα, ο Χρήστος Μαντάς παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στο «Πάνθεον». Εκεί  ανέφερε πως είναι ψευδής ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως τα νέα μέτρα εξυπηρετούν την αποπληρωμή του χρέους, αφού αυτό συνεχώς μεγαλώνει ενώ η κοινωνία οδηγείται στην εξαθλίωση. Στη συνέχεια κάλεσε τον κόσμο της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου να αντιδράσει συλλογικά και ειρηνικά στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση,  υπερασπίζοντας τον κοινωφελή δημόσιο χαρακτήρα υποδομών όπως η Εγνατία ή το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και επιχειρήσεων με κοινωνικό ρόλο, όπως η «Δωδώνη».

Ηγουμενίτσα 17/9/2012

Δείτε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του 
Χρήστου Μαντά στα θεσπρωτικά ΜΜΕ :

Περιφερειακή Σύσκεψη Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας στις 16/9 περιφερειακή σύσκεψη Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με τη συμμετοχή των συντονιστικών γραμματειών των Τοπικών Επιτροπών των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου, των τριών βουλευτών, του περιφερειακού συμβούλου και των μελών ΠΣΕ από την Ήπειρο.
Η σύσκεψη διεξήχθη σε κλίμα συντροφικότητας και αισιοδοξίας, είχε μεγάλη συμμετοχή και αναπτύχθηκε  πλούσιος προβληματισμός. Τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, καθώς και τους άξονες δράσης σε γενικό και τοπικό επίπεδο τέθηκαν, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής,  από την εισήγηση της Λίτσας Κιτσαντά, ενώ τα τοπικά προβλήματα τέθηκαν με πιο αναλυτικό τρόπο από τον περιφερειακό σύμβουλο και μέλος της ΠΣΕ Γιάννη Παπαδημητρίου και τους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Χρήστο Μαντά, Όλγα Γεροβασίλη και Κώστα Μπάρκα). Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, την οργάνωση των ανοιχτών συνελεύσεων και το κάλεσμα μαζικής εγγραφής μελών,  στο δρόμο προς την πανελλαδική Συνδιάσκεψη, καθώς και οι άξονες δράσης  του κόμματος για το επόμενο διάστημα, σε γενικό και τοπικό επίπεδο,  για την απόκρουση των νέων επώδυνων μνημονιακών μέτρων και την ανάδειξη μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης της Αριστεράς. Οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων,  η οικονομική ασφυξία στην οποία περιέρχονται κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους (Υγεία, Παιδεία, Αυτοδιοίκηση) και η επικείμενη κατάρρευσή τους και η νέα  φορολογική επιδρομή στα χαμηλότερα εισοδήματα, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία και την αυξανόμενη φτώχεια, καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη να απαντήσουμε με βάση το τρίπτυχο "Αντίσταση-Αλληλεγγύη- Ανατροπή».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της  εκποίησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, που καίει την τοπική κοινωνία και φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες κτηνοτρόφους της Ηπείρου και συζητήθηκαν τρόποι πολιτικής και κινηματικής παρέμβασης.  Εκτιμήθηκε ότι το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν έληξε και ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση, με την προώθηση ενός αυτοδιαχειριστικού μοντέλου λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας, κάτι που θα αποτελούσε στρατηγικής σημασίας νίκη για την περιοχή μας, με μεγάλο ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο. Στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ηπείρου θα επικεντρώσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του, ξεκινώντας άμεσα καμπάνια ενημέρωσης με υλικό που θα μοιραστεί σε χωριά και των τεσσάρων νομών, αλλά και άλλες παρεμβάσεις, κοινοβουλευτικού και κινηματικού χαρακτήρα. Επίσης ως άμεσης προτεραιότητας ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η δράση του κόμματος είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η καταστροφή του Αμβρακικού και το θέμα της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση εκποίηση  νησιών των Συβότων και του Αμβρακικού, καθώς και τα θέματα της τραγικής κατάρρευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στην Ήπειρο και τα προβλήματα στην παιδεία (λειτουργίας σχολείων, θέρμανσης και μεταφοράς μαθητών κλπ). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση του "κοινωνικού αυτοματισμού", που οξύνεται σε περιόδους κρίσης, δίνοντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ακροδεξιών-νεοναζιστικών αντιλήψεων  και πρακτικών. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να γίνει σύντομα μια νέα ειδικότερη σύσκεψη για τα πρακτικά βήματα που θα ακολουθήσουμε στο θέμα της αλληλεγγύης, αξιοποιώντας και την εμπειρία υπαρχουσών δομών, όπου υπάρχουν, (π.χ Κοινωνικό Ιατρείο Πρέβεζας κλπ), με στόχο να ξεκινήσουμε άμεσα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος,   και παράλληλα να συγκροτηθούν από τα κάτω (δηλ. από συλλογικότητες, σωματεία, ευαισθητοποιημένους πολίτες κλπ)  σε όλους τους νομούς της Ηπείρου αντιφασιστικές πρωτοβουλίες. Επίσης προτάθηκε τέτοιου είδους περιφερειακές συσκέψεις να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προταθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να υιοθετηθεί, εκτός των άλλων και το μοντέλο της περιφερειακής συγκρότησης και λειτουργίας του  ενοποιημένου πια  πολιτικού φορέα.-
 

(ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  Ηπείρου)

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση σχετικά με το Λιμάνι Ηγουμενίτσας




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία και λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ) συχνά είναι τα δημοσιεύματα στον τύπο για επικείμενη αποκρατικοποίηση του Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Πριν λίγες ημέρες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Θεσπρωτίας και συναντήθηκε με εργαζομένους και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΣ του.
Το κλιμάκιο ενημερώθηκε εκτενώς για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον λιμένα της Ηγουμενίτσας. Πιο συγκεκριμένα για την μεταφορική και εμπορική κίνηση του, για τα έργα της Β’ και Γ’ φάσης, για την χερσαία ζώνη και τα μικρότερα λιμάνια Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας και για τον επικείμενο ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων.
Ο διευθύνων σύμβουλος ενημέρωσε το κλιμάκιο πως ο τομέας της κρουαζιέρας,  αν αξιοποιηθεί σωστά, αναμένεται να δώσει ευεργετική ώθηση στην τοπική και περιφερειακή οικονομία. Αυτό του είχε επισημανθεί και από ομάδα ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων αξιολογητών που είχε πριν λίγους μήνες επισκεφθεί το λιμάνι και βρήκε την γύρω περιοχή άκρως ελκυστική τουριστικά και περιβαλλοντικά. 
Τέλος στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας αναφέρθηκε πως το ΔΣ του ΟΛΗΓ ΑΕ δεν έχει καμία ενημέρωση για το τι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει στο μέλλον με το λιμάνι. Έτσι μετά από συνεργασία με τον Χρήστο Μαντά και τους υπόλοιπους  βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έγινε σχετική ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς, την οποία και σας επισυνάπτουμε.






  13/09/2012
Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων
- Ναυτιλίας και Αιγαίου
            - Οικονομικών

Θέμα: Ιδιωτικοποίηση λιμένος Ηγουμενίτσας

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, Η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων αναφέρεται πως θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Άρχων, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Το νέο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας που εγκαινιάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2003, και βρίσκεται στη νότια πλευρά της χερσαίας λιμενικής ζώνης, έξω από τον αστικό ιστό της πόλης και δίπλα στο δημοτικό διαμέρισμα Λαδοχωρίου, καταλαμβάνει συνολική έκταση 210 στρεμμάτων εκ των οποίων το 130 στρέμματα αφορούν λιμενικό χώρο, ενώ τα 80 στρέμματα έχουν αποδοθεί για οδοποιία, χώρους στάθμευσης ΙΧ και φορτηγών, εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού κ.λπ.
Ο νέος Λιμένας διαθέτει 5 περιοχές πρόσδεσης ΕΓ/ΟΓ πλοίων, γραμμών εξωτερικού, 12 θέσεις πρυμνοδέτησης με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης έως και 7 πλοίων και ικανούς χερσαίους χώρους.
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας παρέχει κατά κύριο λόγο υπηρεσίες  ελλιμενισμού των πλοίων και διακίνησης επιβατών και οχημάτων. Το λιμάνι  είναι κατά κύριο λόγο επιβατικό, με ακτοπλοϊκή σύνδεση τόσο με το Εσωτερικό  όσο και με το Εξωτερικό, ενώ η διακίνηση εμπορευμάτων γίνεται κυρίως μέσω φορτηγών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση της Β’ Φάσης Επέκτασης των Υποδομών του Λιμένα σύμφωνα με τις τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί ενώ θα ακολουθήσει η  Ανάπτυξη Νέων Υπηρεσιών και Υποδομών Υποστήριξης και Εξυπηρέτησης Εμπορευματικών Μεταφορών.
            Ως ένας από τους πιο σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους της Δυτικής  Ελλάδας, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει χαρακτηριστεί εθνικής σημασίας και συνδέεται με το Πρίντεζι, το Μπάρι, την  Ανκόνα και τη Βενετία, ενώ στο εσωτερικό της χώρας συνδέεται με την Πάτρα, την  Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά και τους Παξούς, ενώ στο εγγύς μέλλον έχει προγραμματιστεί και ο ελλιμενισμός κρουαζιερόπλοιων.    
Η ΟΛΗΓ ΑΕ είναι κερδοφόρος οργανισμός (με βάση τις λογικές της αγοράς) και μια εταιρεία που αποδίδει κάθε χρόνο στο ελληνικό δημόσιο που είναι ο κύριος μέτοχος, σημαντικά έσοδα και έχει σημαντικά πλεονεκτήματα μιας και :
-         Διαθέτει αποθεματικό που υπερβαίνει τα 12 εκ. ευρώ.
-         Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας σε σχέση με το ενεργητικό της μόλις που φθάνει στο 20%.
-         Η εταιρεία δεν εκτίθεται σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους, όπως κίνδυνο αγοράς,
μεταβολές σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, τιμές αγοράς, πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο ρευστότητας.
-         Τα χρηματοοικονομικά μέσα της εταιρείας αποτελούνται από καταθέσεις σε Τράπεζες (όψεως, προθεσμιακές) εμπορικούς χρεώστες και πιστωτές.
-         Η εταιρία δεν αντιμετωπίζει συναλλαγματικούς κινδύνους, διότι οι συναλλαγές της είναι σε ευρώ.
-         Η εταιρία δεν εκτίθεται σε κίνδυνο διακύμανσης επιτοκίων καθώς δεν κατέχει χρεόγραφα, ούτε έχει δανειακές υποχρεώσεις.
-         Η εταιρεία δεν εκτίθεται σε κίνδυνο τιμών. Οι τιμές της παροχής υπηρεσιών δεν αποτελούν πηγή κινδύνου, όπως και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.
-         Η Εταιρία δεν αντιμετωπίζει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους. Οι απαιτήσεις από πελάτες προέρχονται κυρίως από μία μεγάλη, ευρεία πελατειακή βάση.
-         Για την Εταιρία δεν υπάρχει κίνδυνος ρευστότητας καθώς διαθέτει αρκετά ταμειακά ισοδύναμα για να καλύψει τις λειτουργικές της δαπάνες.
-         Η εταιρεία υλοποίησε Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2009 - 2011 το οποίο περιλάμβανε:
· Διαμόρφωση - Επέκταση υπαρχόντων υποδομών του Νέου Λιμένα
· Ανάπτυξη δικτύου μαρίνων σκαφών αναψυχής
· Ανάπλαση παράλιων χώρων δικαιοδοσίας της Ο.ΛΗΓ. Α.Ε.
· Αξιοποίηση Ακίνητης περιουσίας
· Εκσυγχρονισμός Ο.ΛΗΓ.Α.Ε.
-          Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες διαδικασίες και απέκτησε στη χρήση
2009:
· Πιστοποιητικό ΕΛΟΤ ΙΝ ISO 9001 : 2008 ( Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας)
· Διαχειριστική Επάρκεια ΕΣΠΑ για τα έργα με τεχνικό και χωρίς τεχνικό αντικείμενο.
-         Έχει εγκεκριμένα έργα και μελέτες αλλά και έργα που ήδη υλοποιεί, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως το εμπορευματικό κέντρο, η επέκταση του λιμανιού, κλπ.  

Ταυτόχρονα, στην ουσία διαχειρίζεται όλα τα παράλια της Θεσπρωτίας και πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει φόβους για την πιθανή «προίκα» που θα διεκδικήσει ο όποιος «επενδυτής» μαζί με το λιμάνι, αφού η ΟΛΗΓ δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί τη χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας, ενώ πολύ πρόσφατα ζήτησε να μετονομαστούν τα αλιευτικά καταφύγια, Πλαταριάς, Συβότων και Σαγιάδας σε μαρίνες με το σκεπτικό ότι έτσι αποτελούν ελκυστικότερη επένδυση!

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  • Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον του λιμένος Ηγουμενίτσας;
  • Πόσο αποτιμάται και ποιες υπηρεσίες του σκέπτεται να εκχωρήσει;
  • Τι γίνεται με την παράκτια χερσαία ζώνη του λιμένος και τα μικρότερα λιμάνια Σαγιάδας, Συβότων και Πλαταριάς ;
  •  Πόσο θα αναμιχθεί στο έργο του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ και τι σχετικές οδηγίες έχει δώσει ;
  • Πως θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου και της φιλοξενούσας πόλης η όποια σύμβαση τελικά προκριθεί;
  • Πως θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση μιας ακριτικής περιοχής όταν εκχωρείται μια τεράστια υποδομή εθνικής σημασίας;  
 Οι  ερωτώντες  βουλευτές
Χρήστος Μαντάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων
Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας
Κώστας Μπάρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πρέβεζας
Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β’ Αθηνών