ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΟΧΙ στο ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας



Χρήστος Μαντάς: «Ξεπουλούν σήμερα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και όλους τους μεγάλους Οργανισμούς. Προ των ευθυνών τους όλοι οι  βουλευτές  της Ηπείρου»
                                                                                          
Εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή που αφορά και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας  ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με διαδικασίες εξπρές η τρικομματική συγκυβέρνηση φέρνει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό του Δημοσίου σε όλους τους μεγάλους Οργανισμούς (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ), καθώς και σε μια σειρά λιμάνια της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Ηγουμενίτσας. Ετοιμάζονται να λεηλατήσουν σε μια μέρα, την περιουσία του ελληνικού λαού, για το μέλλον της οποίας η Βουλή των Ελλήνων καλείται να ψηφίσει όχι απλώς την ιδιωτικοποίηση, αλλά και το ότι δεν θα έχει κανέναν λόγο από εδώ και στο εξής. Λίγες μέρες πριν καταθέσουν το νέο πακέτο μέτρων, που θα ισοπεδώσει την ελληνική κοινωνία, ετοιμάζονται για μια ακόμα φορά να αγνοήσουν το Σύνταγμα, με προφανή στόχο να πειθαρχήσουν στους ξένους τοκογλύφους δανειστές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια μεγάλη υποδομή που μπορεί να βοηθήσει την Θεσπρωτία και την  Ήπειρο στην ανάπτυξη, ακολουθεί δυστυχώς τον δρόμο της εκποίησης μετά την «Δωδώνη» και την Εγνατία. Ιδιωτικοποιείται σε μια στιγμή που τα έργα ολοκλήρωσης της Β’ φάσης κατασκευής του, μοιάζει να έχουν επανεκκινήσει και   ένα κρουαζιερόπλοιο έχει προγραμματιστεί να αφιχθεί το ερχόμενο Σάββατο 3/11.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ζητήσει η ψηφοφορία της Ολομέλειας να είναι ονομαστική, προκειμένου ο λαός να γνωρίζει ποια στάση κράτησε κάθε βουλευτής που ψήφισε να τον αντιπροσωπεύσει. Παράλληλα, έχει μεγάλη σημασία  οι πολίτες της Ηγουμενίτσας,  οι τοπικοί φορείς και ο Δήμος να συγκροτήσουν αραγές μέτωπο αντίστασης  ώστε η Ηγουμενίτσα  να μη χάσει την παράκτια ζώνη και τις προοπτικές ανάπτυξης  που δίνει στην περιοχή και σε όλη την Ήπειρο,  το λιμάνι της.»   

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτι



Ιωάννινα 28-10-2012
Δελτίο τYπου


Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτι της Επαρχίας Άνω Δρόπολης

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτι της Επαρχίας Άνω Δρόπολης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά και τους Γιάννη Καραγιάννη, Κώστα Τζιόβα και Γιάννη Χατζηαντωνίου. Μετά το τέλος της εκδήλωσης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη παρουσία μας σήμερα εδώ τιμούμε τους αγωνιστές του ΄40 που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία ενάντια στην Ιταλική φασιστική επιδρομή. Οι αγώνες των ηρώων του ΄40, το έπος της Εθνικής  Αντίστασης μας θυμίζουν ότι κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος όταν έχει απέναντί του έναν οργανωμένο και αποφασισμένο λαό που εμπνέεται από τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η μνήμη της 28ης Οκτώβρη αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό.
Σήμερα ο λαός μας αγωνίζεται ενάντια στα άδικα μέτρα των μνημονίων που φέρνουν την κοινωνική ισοπέδωση, για ουσιαστική δημοκρατία και ελευθερία, ενάντια στα νεοναζιστικά φασιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή, που όπως και οι «ιδεολογικοί τους πρόγονοι», «άνθισαν» με την βία, τον ρατσισμό και την αδικία, ενώ αναδειχτήκαν ως οι μεγάλοι υπηρέτες των συστημάτων της εκμετάλλευσης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Θεωρούμε ότι ο τόπος αυτός της αντιφασιστικής μνήμης, και της θυσίας δίνει μήνυμα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς για να μπορούμε όλοι μαζί να διατρανώσουμε : Ποτέ πια φασισμός, Ποτέ πια πόλεμος.»

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ"

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στα  Ιωάννινα. Επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και είχε συνάντηση  με τους Ηπειρώτες γαλακτοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας. Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
" Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρότυπο συνεταιριστικής επιχείρησης που κράτησε σε δύσκολες στιγμές όρθια μια ολόκληρη περιφέρεια, ένωσε χιλιάδες κτηνοτρόφους, κατάφερε να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε χιλιάδες παραγωγούς και ταυτόχρονα να δώσει πνοή στην τοπική κοινωνία.
Μια κερδοφόρα επιχείρηση τουλάχιστον τα τελευταία 26 χρόνια που σήμερα ξεπουλιέται σε έναν εκ των οφειλετών της και αυτό είναι ένα σκάνδαλο. Εμείς είμαστε εδώ, για να αναδείξουμε όχι μόνο το ότι δεν μπορεί κάποιοι να εκποιούν περιουσία και τα εργαλεία ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, αλλά, ταυτόχρονα, για να δεσμευτούμε απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα επανεξετάσουμε το νόμιμο της διαδικασίας μεταφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες, αλλά και θα αντιγράψουμε αυτό το πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας."

15/10/2012
To Γραφείο Τύπου

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Δευτέρα 15/10 : O Aλέξης Τσίπρας στα Γιάννενα


Τα Γιάννενα επισκέπτεται τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, πρώτο σταθμό της πανελλαδικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επαφή με το λαό και τη κινητοποίηση της κοινωνίας για να μπει τέλος στην επερχόμενη καταστροφή και να ανατραπεί το μνημονιακό πολιτικό σκηνικό. Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την άφιξή του, θα επισκεφτεί στις 2 το μεσημέρι τη γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ", όπου θα έχει συνάντηση με τους Ηπειρώτες γαλακτοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους της βιομηχανίας και στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στους πολίτες των Ιωαννίνων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Η.Μ. για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα και την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Ε.Κ.Μ.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012



10.10.2012
Δελτίο Τύπου

Με προσχηματικές απαντήσεις προσπαθεί να κρυφτεί η δεδομένη πρόθεση για το ευτελές ξεπούλημα της δημόσιας (χαρακτηρισμένης εθνικής) περιουσίας.

Αποφεύγει να απαντήσει ουσιαστικά στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά, σχετικά με το μέλλον του υπό παραχώρηση Λιμένος Ηγουμενίτσας ο  Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Παρά το γεγονός πως αναφέρει στην απάντηση του αρκετές λεπτομέρειες για την αναβάθμιση του λιμένος και για τα προγραμματισμένα έργα,  δεν απαντά σαφώς αν και πότε πρόκειται να επανεκκινήσουν τα έργα της Β’ φάσης κατασκευής του λιμένος. Να σημειωθεί πως οι εργασίες έχουν σταματήσει λόγω αδυναμίας της αναδόχου εταιρείας που δήλωσε πτώχευση έχοντας εγκαταλείψει στις προβλήτες πρόσδεσης του λιμένος, εργοτάξιο με αδρανή υλικά και σίδερα, που καθιστούν αδύνατη την προγραμματισμένη για το επόμενο έτος πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων.  Ο κίνδυνος να απενταχθεί  το έργο από το ΕΣΠΑ είναι μεγάλος αν δεν ξεκινήσει και ολοκληρώσει τα έργα της Β’ φάσης σύντομα, ο επόμενος ανάδοχος.  
            Στην ίδια γραμμή φαίνεται να κινείται στην απάντησή του και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Απαντά με λεπτομέρειες αναφορικά με την μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ και για το καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσης της χερσαίας παράκτιας ζώνης,  ενώ ο εθνικός χαρακτήρας του λιμένος σε καιρό κρίσης, μνημονίων και μείωσης της εθνικής κυριαρχίας φαίνεται να λησμονείται εντελώς : «Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου υποστηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις λιμένων στο πλαίσιο της λιμενικής πολιτικής και της σύνδεσης με την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, με παραχώρηση εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., το οποίο  διερευνά τα σχετικά προγράμματα αποκρατικοποιήσεων».
            Απάντηση δεν έχει ακόμα υπάρξει από το Υπουργείο Οικονομικών. Ίσως επειδή βρίσκεται σε δυσχερή θέση  μαζί με όλη την ελληνική κυβέρνηση, μετά την απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε, να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις για τα φορολογικά πλεονεκτήματα που δίνει ο νόμος, με τον οποίο επικυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς στη Cosco. Η Επιτροπή (σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο) θεωρεί ότι, από τις 10 ειδικές φορολογικές διατάξεις, οι εννέα, αυτή τη στιγμή, αποτελούν κρατική ενίσχυση, που νοθεύει ή μπορεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό, ενώ αφήνει αιχμές για το κατά πόσον ήταν διαφανής η όλη διαδικασία, αφού συμπεραίνει ότι οι υποψήφιοι δεν είχαν λάβει υπόψη τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όταν κατέθεταν τις προσφορές τους.
            Να θυμίσουμε τέλος τα ερωτήματα  που είχαν κληθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί :        

«   Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  • Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον του λιμένος Ηγουμενίτσας;
  • Πόσο αποτιμάται και ποιες υπηρεσίες του σκέπτεται να εκχωρήσει;
  • Τι γίνεται με την παράκτια χερσαία ζώνη του λιμένος και τα μικρότερα λιμάνια Σαγιάδας, Συβότων και Πλαταριάς ;
  •  Πόσο θα αναμιχθεί στο έργο του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ και τι σχετικές οδηγίες έχει δώσει ;
  • Πως θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου και της φιλοξενούσας πόλης η όποια σύμβαση τελικά προκριθεί;
  • Πως θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση μιας ακριτικής περιοχής όταν εκχωρείται μια τεράστια υποδομή εθνικής σημασίας; »


Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ" ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.



Κοινή  δήλωση των βουλευτών της Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ:
Το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Σήμερα ζούμε τα αποκαλυπτήρια του ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΤΕbank υπό ειδική εκκαθάριση, η γαλακτοβιομηχανία δόθηκε στο κοινοπρακτικό σχήμα «SI στην οποία συμμετέχει η επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού Strategic Initiatives UK LLP κατά 90% και η ΣΙΜΟΣ Food Group AE κατά 10%.
Όμως η συγκυβέρνηση της καταστροφής πρέπει να γνωρίζει καλά ότι όποιες συμφωνίες και να κάνει για το ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού λαού αυτές θα μείνουν στα χαρτιά. Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την επιχείρηση ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ  και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα στις προσπάθειες των φυσικών της ιδιοκτητών, μαζί με όλο τον λαό της Ηπείρου, για να λειτουργήσει η ΔΩΔΩΝΗ, χωρίς αφεντικά. Αποτελεί ύψιστο καθήκον για μας μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με όλο τον λαό της Ηπείρου, να ματαιώσουμε αυτό το έγκλημα, που θα πλήξει καίρια την κτηνοτροφία στη περιοχή, τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΩΔΩΝΗΣ και ευρύτερα την τοπική οικονομία.

Οι βουλευτές

Χρήστος Μαντάς
Όλγα Γεροβασίλη
Κώστας Μπάρκας

Δρομολογείται η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των 3 κάθετων αξόνων της σε ιδιώτη

                            05.010.2012
Δελτίο Τύπου
Με προσχηματικές απαντήσεις δεν κρύβεται η ειλημμένη απόφαση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Με ασαφή και προσχηματικό τρόπο απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά, σχετικά με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των 3 κάθετων αξόνων της σε ιδιώτη.
Μιλάει γενικώς και αορίστως για ζημιές της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» οι οποίες θα  επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να δεσμεύεται για το αν τα χρέη των 600 εκ. ευρώ θα διαβιβαστούν στον ιδιώτη παραχωρισιούχο ή θα επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.
Μιλάει για την πλήρη κάλυψη του κόστους λειτουργίας και συντήρησης από τον παραχωρισιούχο, μέσω των διοδίων, χωρίς να αναφέρονται οι όροι της άριστης και ασφαλούς λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου. Επίσης, αποκρύπτει το γεγονός ότι τα δημόσια ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 2 δις ευρώ σε χρονικό ορίζοντα τεσσαρακονταετίας της προβλεπόμενης παραχώρησης, ένα ποσό που θα μπορούσε να συντηρήσει μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου όλης της χώρας.
Αποσιωπά την προικοδότηση με τους σημαντικότατους κάθετους άξονες που συνδέουν την Εγνατία οδό με τα σύνορα της Βαλκανικής οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και δεν προβλέπονταν να τοποθετηθούν διόδια.
Παραπέμπει σε κάποια τελική φάση τη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής συλλογής διοδίων, όταν ήδη από την 1 Οκτωβρίου έχει επιβληθεί αύξηση της τάξης του 20% στα τέλη διέλευσης.
Μήπως για να τα βρει ο ιδιώτης- ‘ένοικος’ σε αυξημένη τιμή;
Διαβεβαιώνει επίσης ο Υπουργός ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σχετικό με τις συμβάσεις των εργαζομένων.  Με ποιόν τρόπο εγγυάται την παραμονή του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» όταν εταιρεία θα έχει ιδιωτικοποιηθεί;
Εν τέλει δεν μας είπε ο κ. Υπουργός έναντι ποιού αντιτίμου μπορεί να παραχωρηθεί για σχεδόν μισό αιώνα ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της χώρας, που κόστισε συνολικά 6 δις ευρώ, κατασευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων φορολογουμένων και είναι ταυτόχρονα ύψιστης εθνικής, στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας; Ως πότε θα συνεχιστεί η πολιτική του «ξεπουλήματος» όλων των παραγωγικών μονάδων στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο όπως η Εγνατία, η ΑΤΕ, το ΤΤ, τα ΕΛΤΑ, η ΣΕΚΑΠ ,ο ΟΠΑΠ,  η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ κ.α.;


Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας και ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς επισκέπτονται μονάδες Υγείας του Νομού και τον Δήμο Φιλιατών




 

Δελτίο Τύπου
Ηγουμενίτσα 2/10/2012

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας και ο βουλευτής  Χρήστος Μαντάς επισκέφθηκαν μονάδες Υγείας του Νομού και τον Δήμο Φιλιατών και συναντήθηκαν με εκπροσώπους εργαζομένων και τοπικών φορέων που τους μετάφεραν αιτήματα και προβλήματα από την καθημερινότητά τους.   
Αρχικά το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και είχε συνάντηση με τους εκεί εργαζόμενους αλλά και με το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Φιλιατών.
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν έχει Παιδοψυχίατρο, ενώ ο μοναδικός Ψυχίατρος αν και έχει ολιγόωρη ημερήσια σύμβαση αναγκάζεται να εργάζεται πολύ περισσότερο για να εξυπηρετήσει τα όλο και αυξανόμενα περιστατικά που προσέρχονται για φροντίδα. Σοβαρή προσπάθεια γίνεται σε επίπεδο παρεμβάσεων  του ΚΨΥ  κοινότητα, ιδιαίτερα στα σχολεία της περιοχής.
Ο γραμματέας, ο αντιπρόεδρος και ο ταμίας του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Φιλιατών ενημέρωσαν στη συνέχεια την αντιπροσωπεία μας για το οργανόγραμμα των μονάδων Υγείας του Νομού που δεν περιλαμβάνει τα νεότευκτα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας και τη νέα πτέρυγα του ΓΝ Νοσοκομείου Φιλιατών που βρίσκονται στη τελευταία φάση παραλαβής. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στις ελλείψεις υγειονομικών και εργαστηριακών υλικών και φαρμάκων που παρατηρούνται καθώς και στις υπερωρίες και νυχτερινά που τους οφείλονται από τον μήνα Μάρτιο. Ανέφεραν στη συνέχεια την οικονομική ενίσχυση που παρέχει κατά καιρούς το «Αθανασοπούλειο Ίδρυμα», ενώ αρκετά  μηχανήματα δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ή αδυναμίας πληρωμής του κόστους συντήρησης (όπως πχ το μηχάνημα αποστείρωσης με αποτέλεσμα η αποστείρωση να γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα Γιάννινα). Επίσης ανέφεραν την αδυναμία συνταγογράφησης  (λόγω έλλειψης κατάλληλων  υποδομών σε Η/Υ) σχεδόν από όλα τα περιφερειακά ιατρεία της επαρχίας Φιλιατών.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφθηκε εξωτερικά το κτίριο του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και κατευθύνθηκε προς τους Φιλιάτες. Πρώτα σταμάτησε στο Δήμο Φιλιατών, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του ακριτικού δήμου. Ο δήμαρχος ανέφερε τα επείγοντα οικονομικά προβλήματα πού έχει ο δήμος (όπως όλοι σχεδόν οι καλλικρατικοί δήμοι στη χώρα) με την ελλιπή χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ και την ΣΑΤΑ που τον εμποδίζει να πάρει αναπτυξιακές και κοινωνικές πρωτοβουλίες. Στον Δήμο υπάρχουν απλήρωτοι συμβασιούχοι από κοινωνικά προγράμματα, ενώ άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης, που αποτελείται από σωλήνες αμιάντου και παλιά αντλιοστάσια που χρήζουν αντικατάστασης. «Η μεγάλη έκταση του δήμου, η μείωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ και το κακό οδικό δίκτυο επιβάλλουν να προχωρήσει η ένωση του δήμου με την Εγνατία και την γειτονική Αλβανία και σε αυτό το έργο πρέπει να δοθεί   εθνική διάσταση» ανέφερε ο Δήμαρχος. 
Το κλιμάκιο ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την συνάντηση, ενώ ο Χρήστος Μαντάς ανέφερε πως η κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, η συνεχώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση και τα υπόλοιπα προβλήματα του, πρέπει να τα μεταφέρει η δημοτική αρχή στους δημότες της και να ζητήσει την ενεργό συμμετοχή στη λύση τους, μια και η γενικότερη οικονομική συγκυρία επιβάλλει ειλικρίνεια, συλλογικότητα και αλληλεγγύη για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. “Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις πολιτικές που στραγγαλίζουν την ΤΑ και θα σταθούμε στο πλάι των δημοτικών αρχών που αγωνίζονται  μαζί με τους πολίτες τους για να μην καταρρεύσουν οι εντελώς απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά θα είμαστε και απέναντι σε κάθε είδους μεταφορά στη τσέπη των πολιτών υποχρεώσεων που και συνταγματικά ανήκουν στη πολιτεία” δήλωσε ολοκληρώνοντας τη συνάντηση ο Χρήστος Μαντάς.  
Κατόπιν το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Εκεί έγινε αρχικά συνάντηση με εκπρόσωπο του σωματείου χρόνια πασχόντων και ΑΜΕΑ του νομού, που εξέφρασε την απελπισία των μελών του για την ανασφάλεια που τους δημιουργεί το γεγονός πως σε λίγο θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν από την τσέπη τους το κόστος στα ακριβά φάρμακα που χρειάζονται για θεραπεία, μια και τα ταμεία δείχνουν έτοιμα να καταρρεύσουν. Επίσης μετέφερε την αγωνία των νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση για ενδεχόμενο κλείσιμο της μονάδας τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο συναντήθηκε με τους συμβασιούχους 5μηνης σύμβασης μέσω ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που εργάζονται στο Νοσοκομείο οι οποίοι παραμένουν μέχρι σήμερα  απλήρωτοι. Η επίσκεψη στις μονάδες υγείας ολοκληρώθηκε με εξωτερική επίσκεψη στο κτίριο της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Φιλιατών.
Στο τέλος της συνάντησης στις δομές υγείας ο Χ. Μαντάς δήλωσε: «Οι υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν ακριτικές περιοχές, πρέπει να στηρίζονται ουσιαστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σταθερά προσανατολισμένος στη θέση ότι ιδιαίτερα τώρα στις συνθήκες κοινωνικής ερήμωσης, που μας φέρνουν  οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης, δεν πρέπει να κλείσει καμία μονάδα υγείας. Στη συγκεκριμένη περιοχή διαμορφώνεται μια σύνθετη κατάσταση με κτίρια που βρίσκονται κοντά στο σημείο παραλαβής, αλλά θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν. Εμείς από πλευρά μας θα διερευνήσουμε όλη την κατάσταση από τότε που έγινε ο σχεδιασμός αυτών των μονάδων, πάντα με γνώμονα οι υποδομές στο χώρο της υγείας να λειτουργήσουν σε όφελος των πολιτών της περιοχής. Σε επόμενη επίσκεψή μας όπου θα συναντηθούμε και με τη διοίκηση θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ξανά όλα αυτά τα θέματα.»

                         

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Συγκρότηση ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Ηγουμενίτσας



Ηγουμενίτσα 30-9-2012

Την Κυριακή 30/9/2012 πραγματοποιήθηκε στο «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα  μεγάλη ανοιχτή  συνέλευση μελών και φίλων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.  Την συνέλευση άνοιξε με πολιτική εισήγηση το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Κώστας Μαρματάκης. Στη συνέχεια υπήρξαν πολλές ερωτήσεις, αγωνίες, προβληματισμοί και τοποθετήσεις πάνω σε όλα τα ζητήματα και αναπτύχθηκε ένας πολύ δημιουργικός και γόνιμος διάλογος που οδήγησε στην συγκρότηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και την δρομολόγηση ανάδειξης των οργάνων του. Τέλος αποσαφηνίστηκαν ορισμένα οργανωτικά  ζητήματα  στο δρόμο για το μεγάλο εγχείρημα προς τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού κόμματος.