ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Σχετικά με το Σχέδιο «Αθηνά» στη Θεσπρωτία

          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. Θεσπρωτίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
Το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, αποκαλύπτει  τους  πραγματικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας. Η νέα μείωση των δαπανών κατά 14,2%  θα έχει ως αποτέλεσμα το 2016 να διατίθενται μόλις το 2,15%  επί του ΑΕΠ για  την εκπαίδευση. Ούτε «εξορθολογισμός», ούτε «αναβάθμιση» της Δημόσιας Παιδείας, όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά απλούστατα εξοικονόμηση πόρων και πλήρης αδιαφορία για τις διαλυτικές επιπτώσεις  που θα έχουν  στην Δημόσια Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και στην κοινωνία συνολικότερα.
Προβλέπεται «μείωση των λειτουργικών δαπανών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το 2013 έως και το 2015 κατά  67,4 εκ ευρώ λόγω συγχωνεύσεων». Ιδού λοιπόν ποιος είναι ο στόχος του σχεδίου Αθηνά : με λογική "εκτάκτου ανάγκης", χωρίς σχεδιασμό, με αδιαφανή κριτήρια χωρίς καμία μέριμνα για το δικαίωμα στην εργασία και τη μόρφωση σε συνθήκες ασφυκτικής κρίσης, υλοποιεί τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών μέσω της κατάργησης και συγχώνευσης τμημάτων.
Στο Σχέδιο «Αθηνά» , το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο, που λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα, εμφανίζεται να απορροφά το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων – το οποίο βρίσκεται εκτός μηχανογραφικού την τελευταία διετία – και να μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συστημάτων και Οργανισμών με τις εξής τρεις κατευθύνσεις: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ. Αυτή η εξέλιξη καταργεί στην ουσία το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών, με την επίφαση της αναβάθμισης.
Παράλληλα προβλέπεται « μείωση των αναπληρωτών καθηγητών μέσω αύξησης των ωρών διδασκαλίας» για την εξοικονόμηση 103 εκ ευρώ από το 2013 μέχρι και το 2014 και « μείωση εκτάκτου προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ»  δηλ 21.9 εκ ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.Μνημείο θράσους και υποκρισίας αποτελεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Υπ. Παιδείας.
Ισχυρίζονται οι συντάκτες του ότι στοχεύουν στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ εφαρμόζουν την πολιτική της τρόικας και των μνημονίων, που έχει καταστήσει προβληματική ακόμη και την υποτυπώδη λειτουργία της. Ισχυρίζονται ανενδοίαστα ότι η «αξιολόγησή» τους δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν ψηφίσει τις διατάξεις που συνδέουν την τυχόν αρνητική αξιολόγησή τους με καθήλωση των αποδοχών, με στασιμότητα στην εξέλιξή τους, ακόμα και με απολύσεις. 
Δείγμα γραφής για την αξιοκρατία που θα ακολουθήσει έδωσε το Υπουργείο με τη συγκρότηση του ΠΥΣΔΕ Θεσπρωτίας (Συμβούλιο κρίσης στη Β/βάθμια Εκπαίδευση). Για το διορισμό των μονίμων μελών του τηρήθηκε πιστά η αναλογικότητα των κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση  (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αποκλείοντας όλους τους άλλους που ….. τυχαία συγκέντρωσαν πολύ περισσότερα μόρια κατά την κρίση Δ/ντών (2011) και  ακόμα μια φορά …τυχαία δεν πρόσκεινται στα κόμματα της κυβέρνησης.
Κάθε μέρα που περνάει  καθιστά ακόμα πιο εμφανές ότι η πολιτική της τρικομματικής  κυβέρνησης οδηγεί την κοινωνία σε απόλυτη διάλυση, ότι η καταστροφική πολιτική της κατεδαφίζει και τη Δημόσια Παιδεία. Η μόνη λύση  είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να ανακόψει την καταστροφή, να ακυρώσει τα μνημόνια και να προχωρήσει στη δημιουργική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην οποία  ο ρόλος της παιδείας και της έρευνας θα αποβεί καθοριστικής σημασίας.
Ηγουμενίτσα 27/02/2013

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ο κ. Δένδιας, οι εμμονές και η Γενική Απεργία




Επίσημη ανεργία 27%, δείκτης ανεργίας των νέων πάνω από το 60%, λουκέτα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, 3.900.000 έλληνες κατω από τα όρια της φτώχειας έως τα τέλη της χρονιάς. Τα προηγούμενα αποτελούν απτά αποτελέσματα των «επιτυχημένων» μνημονιακών πολιτικών. Τα χρόνια του μνημονίου ή αλλιώς τα «χρόνια της χολέρας» έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία πoλύ πέρα από τα όρια αντοχής της.
Η σκληρή πραγματικότητα καλεί «Δίχως στρογγυλέματα και υπεκφυγές» τα μέλη αυτής της κυβέρνησης καθως και τους οπαδούς της να απαντήσουν στα αμείλικτα ερωτήματα επιβίωσης των ελλήνων πολιτών. Το Κοινοβούλιο, ο ανώτατος θεσμός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έχει αντικατασταθεί από νομοθετικές πράξεις και συσκέψεις εν κρυπτώ. Ο δημοκρατικός διάλογος και τα εργατικά δικαιώματα αντικαθίστανται από λογικές μηδενικής ανοχής, επιστρατεύσεων, γκλοπς και δακρυγόνων.
Τα κυβερνητικά στελέχη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έως και τον κ. βουλευτή μας, κρύβονται. Ο κ. Δένδιας ανάρρωσε ευτυχώς γρήγορα από το κρυολόγημα και βρέθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Χαλκιδική.  Η τρικομματική ελληνική κυβέρνηση επιμένει εμμονικά στην αποτυχημένη συνταγή λιτότητας και ύφεσης. Τα μέλη της τοπικής οργάνωσης της ΝΟΔΕ μάλιστα κάνoυν ένα βήμα παραπάνω και μας ενημερώνουν, υποθέτουμε ενόψει Γενικής Απεργίας, ότι «Η χώpα χρειάζεται πολιτική και κοινωνική σταθερότητα για να συγκρατηθούν η ανεργία και η ύφεση»!!!
Η οριακή υπερψήφιση του τρίτου κατά σειρά μνημονίου σήμανε την καταδίκη της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και της ίδιας της οικονομίας. Δίχως καμιά αιδώ τα μέλη της τρικοματικής παίρνουν αποφάσεις μαζικού ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και διάλυσης κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας εγκαλούν για τα πατριωτικά μας αισθήματα δε διστάζουν να ξεπουλήσουν εθνική γη ενώ την iδια στιγμή δρουν ως υποτελείς απέναντι σε ξένους δανειστές. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν σκάνδαλα με την εκκλησιαστική περιουσία σαν το Βατοπέδι, είναι εκείνοι που παζαρεύουν λιμάνια, μαρίνες και βραχονησίδες με ξένους και τούρκους «επενδυτές».
Η δημοκρατία μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο ακροδεξιός λόγος και πρακτικές τείνουν να κυριαρχήσουν ενώ πρόσωπα σαν εκείνα του κυρίου Δένδια δεν διστάζουν να χειρίζονται την εξoυσία τους με όρους που θυμίζουν την αλήστου μνήμης δεξιά της δεκαετίας του 1960. Η διχαστική λογική των δυο άκρων και η εξύφανση ανυπόστατων κατηγοριών απέναντι σε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δρόμοι επικίνδυνοι.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Είμαστε κομμάτι αυτού του λαού και όχι μια αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα πολιτική ελίτ. Ζούμε, δρούμε, αντιστεκόμαστε καθημερινά στους χώρους δουλειάς και αλληλεγγύης. Δεν έχουμε ανάγκη φανταχτερά γραφεία και κοστούμια ούτε τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών και διαπλεκομένων. Δύναμή μας είναι η στήριξη του λαού και η ταύτιση μας με τις ανάγκες και τα θέλω του για ένα καλύτερο αύpιο. Είμαστε άνεργοι, συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι αλλά όχι απελπισμένοι. Έχουμε όραμα και τη δύναμη να παλέψουμε με τη στήριξη του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της ελληνικής νεολαίας που αγωνιά για το μέλλον της.
Στην απεργία της 20ής Φλεβάρη θα είμαστε όλοι εκεί. Οι εργαζόμενοι/ες στο δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι άνεργοι/ες, η νεολαία, οι συνταξιούχοι. Όσοι/ες συμμετείχαμε στις μάχες του παρελθόντος μα και όσοι/ες δεν κατεβαίναμε μέχρι χθες στην απεργία και στη συγκέντρωση.
Για την υπεράσπιση της εργασίας, του μισθού, των δικαιωμάτων, του μέλλοντος των παιδιών μας, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της ίδιας της ζωής. Για να φύγουν το συντομότερο η συγκυβέρνηση της καταστροφής μαζί  με την  τρόικα των  δανειστών και τα μνημόνια.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ !

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ                                                                                                 

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρ. Μαντά




ΘΕΜΑ: Κρίσιμα τα προβλήματα του  Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών,
αναγκαία η λειτουργία του νέου του ΤΕΠ  στην Ηγουμενίτσα.



H επαγγελλόμενη από την κυβέρνηση αναβάθμιση και εξορθολογισμός των δημόσιων δομών υγείας ουσιαστικά προσπαθεί να κρύψει την υλοποίηση των μνημονιακών επιλογών της. Στην πράξη πραγματοποιείται στοχευμένη και συστηματική απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας, με κλείσιμο ή συγχώνευση Νοσοκομείων, μείωση κατά 661 του αριθμού τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων, μείωση κατά 14000 του αριθμού των κλινών,  μείωση των οργανικών θέσεων που αποτυπώνεται στα νέα οργανογράμματα των νοσοκομείων και  μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα σε μια περίοδο αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα συσσωρευμένα χρέη του.
 Ταυτόχρονα έχουν παγώσει οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ακόμα και εξειδικευμένου, παρά το μαζικό κύμα αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, ενώ περικοπές έχουν γίνει σε δεδουλευμένες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού έως το μήνα Ιούλιο του 2012, οι οποίες δεν προβλέπεται να εξοφληθούν. Αντίστοιχα οφείλονται δεδουλευμένες υπερωρίες, αργίες και νυκτερινά στο νοσηλευτικό κλπ προσωπικό.
Ειδικότερα σε ότι αφορά το νομό Ηγουμενίτσας:
            Το ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών δεν διασυνδέεται πλέον διοικητικά με το Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων από 1/1/2013. Εν τούτοις όχι μόνο δεν έχει οριστεί νέο ΔΣ, αλλά και η πρώην Διοικήτρια –και αναπληρώτρια Διοικήτρια κατά την περίοδο διασύνδεσης των δύο νοσοκομείων ΠΓΝ Ιωαννίνων και ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών) υπέβαλε την παραίτησή της, θεωρώντας ότι η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.
Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου, που εγκρίθηκε για το 2013, είναι 3.500.000€, μειωμένος κατά 250.000€. Και αυτό τη στιγμή που αποπερατώθηκε η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και εγκρίθηκε η δαπάνη νέου ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Το ποσό του φετινού προϋπολογισμού δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες του Νοσοκομείου και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του  Ακτινολογικού και του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου  λόγω ελλείψεων σε  αναλώσιμα υλικά (films και αντιδραστήρια) ή αδυναμίας (διοικητικής και οικονομικής) επισκευής του εξοπλισμού (ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας εδώ και ένα μήνα περίπου από βλάβη της λυχνίας του). Αλλά  και στα υπόλοιπα τμήματα και το Χειρουργείο σημειώνονται ελλείψεις σε διάφορα αναλώσιμα και είδη χειρουργείου.
 Σε ότι αφορά στο νέο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ» και είναι έργο μεταφερόμενο από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ. Η υλοποίησή του ξεκίνησε το 2008 και μέχρι σήμεpα (όπως έχoυμε πληροφορηθεί) έχει ολoκληρωθεί η εργολαβία του κτιριακού μέρους του, ενώ υπολείπεται μόνο η σύνδεσή του με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Το κτίριο, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει παραληφθεί, ήδη υφίσταται ζημιές (σπασμένα τζάμια κλπ) λόγω μη φύλαξής του. Το  έργο περιλαμβάνεται στον κατάλογο «Έργων προτεραιότητας» για την ΕΕ    και η πρόοδός του παρακολουθείται συστηματικά. Επειδή δε το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ διέπεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς οι οποίοι απαιτoύν τη λειτουργία της πράξης μετά την ολοκλήρωσή της.   Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο Πράξης για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτούνται 60 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης έχει εκδοθεί η απόφαση για την έγκριση σκοπιμότητας προμήθειας-εγκατάστασης ιατροτεχνολογικού, ξενοδοχειακού και λοιπού εξοπλισμού του Νέου ΤΕΠ του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα, με την οποία ορίζεται δικαιούχος της παραπάνω προμήθειας και φορέας διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.            
Η μείωση των πιστώσεων και η ελάττωση του  προσωπικού αφορά και στα Κέντρα Υγείας καθώς και στις δομές ψυχικής υγείας (Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ξενώνας «Ψυχαργώ», προστατευόμενα διαμερίσματα Φιλιατών & Ηγουμενίτσας) του Νομού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μείωσης προσωπικού είναι τα μικροβιολογικά & βιοχημικά εργαστήρια των ΚΥ του νομού που έχουν μείνει χωρίς μικροβιολόγο μια και έχουν συνταξιοδοτηθεί οι ιατροί της αντίστοιχης ειδικότητας. Επίσης υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα με τους οδηγούς των ασθενοφόρων στα ΚΥ Παραμυθιάς και Μαργαριτίου, ενώ το ΚΥ Παραμυθιάς έχει επιπρόσθετα και πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού για τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται  ο Αρμόδιος Υπουργός:

1.      Πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του κτιρίου του ΤΕΠ και πότε οι αντίστοιχες της Νέας Πτέρυγας του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών ;

2.      Πότε υπολογίζεται να γίνει η παραλαβή των δύο νέων κτιρίων για να λειτουργήσουν ; Γιατί δεν έγινε η σύνδεσή του ΤΕΠ με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης ;

3.      Έχει ληφθεί μέριμνα φύλαξης για το νεότευκτο κτίριο του ΤΕΠ μια και βρίσκεται σε σχετικά απομονωμένο σημείο και έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται όπως πληροφορούμαστε φθορές  ;

4.      Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της προμήθειας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΤΕΠ ; Που θα ανήκει οργανικά το ΤΕΠ;

5.      Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της προμήθειας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της Νέας Πτέρυγας του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών; Θα παραμείνει το Νοσοκομείο αυτόνομη υγειονομική μονάδα ή θα διασυνδεθεί με άλλο νοσοκομείο;

 6.      Τι προβλέπεται για την πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού  στο ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών και το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας;

7.      Γιατί  στο νοσοκομείο Φιλιατών που εξυπηρετεί ασθενείς από ακριτική περιοχή οι περικοπές στα κονδύλια των ήδη πετσοκομένων εφημεριών φτάνουν το 42% και είναι μάλλον οι μεγαλύτερες περικοπές στα αντίστοιχα κονδύλια από όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου;

8.      Πότε θα καταβληθούν στο μη ιατρικό προσωπικό τα οφειλόμενα δεδουλευμένα (από νυχτερινά και αργίες) του  2012 και τί θα γίνει με τις περικοπές δεδουλευμένων από  Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο του 2012;

9.      Πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη και ώστε να γίνει η προμήθεια της λυχνίας και να λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος του ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών ; Έχουν βρεθεί οι απαραίτητες πιστώσεις ;

10.   Ποιό είναι τελικά το συγκεκριμένο σχέδιο του Υπουργείου και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για τις υπηρεσίες υγείας της Θεσπρωτίας;

Ο Ερωτών βουλευτής


Χρήστος Μαντάς


Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

20 Φλεβάρη : Συμμετέχουμε όλοι στην απεργία

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ Ν’ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΟΥΜΕ!


Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την ψήφιση του μνημονίου 3 και τα νέα μέτρα λιτότητας κορύφωσε την άγρια, νεοφιλελεύθερη επίθεση σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, στήνοντας ένα «σκηνικό» πρωτοφανούς βαρβαρότητας: επιστρατεύσεις απεργών, φορομπηχτική πολιτική άνευ προηγουμένου, εργασιακά δικαιώματα έναν αιώνα πίσω, μαζικά «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημόσιο σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, παιδεία υπό διάλυση, ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε απόγνωση. Η καταστροφική και βαθιά αντιδημοκρατική πολιτική της ισοπέδωσης των μισθών και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων διαπερνά πλέον κάθε χώρο δουλειάς –σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- και οδηγεί τους εργαζόμενους στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση και στον «καιάδα» της ανεργίας, που έχει εκτιναχτεί πλέον σε επίπεδα κοινωνίας πλήρως κατεστραμμένης. Επιπλέον, η επίθεση ενάντια στο δημόσιο τομέα, ενάντια στα δημόσια, κοινωνικά αγαθά με τα «λουκέτα» σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων και το ενιαίο μισθολόγιο-«φτωχολόγιο» κατεδαφίζει τα απομεινάρια των δημόσιων κοινωνικών δομών και του κράτους πρόνοιας και στέλνει τον λογαριασμό σε όλους τους πολίτες.

Η πολιτική αυτή του «ακρωτηριασμού» εργασιακών δικαιωμάτων, μισθών και συντάξεων συνοδεύεται από μια πρωτοφανή, ληστρική φορολογική πολιτική: η φοροεπιδρομή που υφίσταται σήμεpα ο ελληνικός λαός από την τρικομματική, μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά  δεν έχει προηγούμενο όχι μόνο στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Οι κεφαλικοί φόροι, τα «χαράτσια», η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, η εκτίναξη του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η «φοροτιμωρία» όσων έχoυν παιδιά, έχουν οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών σε απόγνωση και την ελληνική οικονομία σε «αργό θάνατο». Και την ίδια στιγμή που φοροεξοντώνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μειώνεται σημαντικά η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μεγάλων ανωνύμων εταιρειών και των «εχόντων» και παραμένουν στο απυρόβλητο οι προκλητικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, οι λαθρέμποροι πετρελαίου και οι μεγαλοφοροφυγάδες.


Ο στόχος αυτής της επίθεσης ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι παραπάνω από προφανής: πλήpης «κινεζοποίηση» των εργαζομένων, ώστε να δουλεύουν για εξευτελιστικούς μισθούς και μεροκάματα για χάρη της κερδοφορίας μια χούφτας πολυεθνικών εταιρειών και των ντόπιων ολιγαρχών. Γι’ αυτό το λόγο:


ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟΝ «ΚΑΙΑΔΑ» ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΜΑΣ «ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

«ΒΙΑΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Απέναντι σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική δεν έχουμε άλλη επιλογή από την αντίσταση και την αντεπίθεση.

Αντίσταση, προκειμένου να επιβιώσουμε ως εργαζόμενοι, ως χώρα, ως κοινωνία.

Αντεπίθεση για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, για να σταματήσουμε τη φορομπηχτική πολιτική, για να επιβάλλουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, για να εθνικοποιήσουμε-κοινωνικοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

 

Δίικτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ν. Δένδια και τις πρόσφατες εξαγγελίες του



ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

14/2/2013

Ανακοίνωση

Την ερχόμενη Κυpιακή 17/2, στην κοπή της πίτας της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ είναι προσκαλεσμένος ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Νίκος Δένδιας. Να θυμίσουμε πως πριν λίγες μέρες επισκέφτηκε τα Γιάννενα αιφνιδιαστικά και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την πρόθεση δημιουργίας στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στη θέση Κακκαβιά και εκτόξευσε απειλές εναντίον κοινωνικών χώρων των Ιωαννίνων, αλλά και των επικείμενων κινητοποιήσεων των αγροτών της περιοχής. Ο κ. Νίκος Δένδιας που ανάγκασε με τις συνεχείς ακραίες δηλώσεις και πρακτικές του τον Γραμματέα της ΚΟ μας να ζητήσει την παραίτησή του, αποτυπώνει την ακροδεξιά στροφή της σημερινής κυβέρνησης, που υπονομεύει την δημοκρατία και στοχοποιεί τους αγώνες και τα δικαιώματα, ενώ παράλληλα κλείνει τα μάτια στις αυθαιρεσίες των μεγάλων οικονομικών ελίτ.
Από την πλευρά μας, καλούμε τους συμπολίτες μας να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης και καλούμε την τοπική ΝΟΔΕ να ξανασκεφθεί την επιλογή της και να ματαιώσει την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην πόλη μας. Μια επιλογή που προφανώς δεν είναι τυχαία, αλλά σηματοδοτεί και στον τόπο μας την εγκατάλειψη της μετριοπαθούς συναινετικής κεντροδεξιάς γραμμής και την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας,  που δείχνει την αγωνία και ορισμένων τοπικών παραγόντων να διατηρηθούν στην εξουσία, κάνοντας  ό,τι είναι δυνατό για να καταστείλουν οποιαδήποτε μορφή αντίστασης και ανυπακοής.
Για μας είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι  στην Ελλάδα των μνημονίων, της φτώχειας και της ανεργίας, εχθρός δεν είναι ο απεργός, ο άνεργος  και ο πρόσφυγας. Εχθροί μας είναι αυτοί που, στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας, καταλύουν ένα προς ένα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και υποθηκεύουν το μέλλον του λαού και της νεολαίας. Κατά συνέπεια, απέναντι στην προσπάθεια για στοχοποίησή τους δεν κάνουμε βήμα πίσω και δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει.
Τέλος, στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, των ανέργων, των απολυμένων,  των σπουδαστών και των αγροτών της περιοχής μας. Διαμηνύουμε στον κ. Δένδια ότι εμπόδιο στην όξυνση της καταστολής απέναντι στην κοινωνία που αγωνίζεται (όπως φάνηκε και από την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ και των ναυτεργατών, αλλά και από τις συλλήψεις συνδικαλιστών έξω από το Υπουργείο Εργασίας)  και στο δόγμα της «μηδενικής ανοχής» θα σταθεί ο ανυποχώρητος αγώνας της νεολαίας και των εργαζομένων για δικαιώματα και αξιοπρέπεια.


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων

Ανακοίνωση για το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Πωγώνι.

Στην πρόσφατη (6-2-13) έκτακτη συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου του Δ.Πωγωνίου, αιφνιδιαστικά, τέθηκε ζήτημα εγκατάστασης στρατοπέδου κράτησης- συγκέντρωσης μεταναστών στην περιοχή. Ακολούθησαν  δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου,που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου, με τις οποίες αποδέχεται ως «κατάλληλο» (sic) τόπο εγκατάστασης το ΚΤΕΟ Κακαβιάς.
Δημιουργούνται πλέον πολλά και σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον που επιφυλάσσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση για την ακριτική περιοχή του νομού μας.
1.Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν στο Πωγώνι?
2.Να γίνει μια ΕΟΖ όπου θα χρησιμοποιείται ως εργατικό δυναμικό η μάζα των εξαθλιωμένων κρατούμενων μεταναστών?
3.Γιατί μια μέρα νωρίτερα ο δήμαρχος κ.Καψάλης στη συνεδρίαση του Τ.Τ.Ε.  στα Γιάννενα  δήλωσε ότι ο δήμος σχεδιάζει να παραχωρήσει για την ΕΟΖ 5OO στρέμματα δημοτικής έκτασης που-κατά σύμπτωση….? – βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το κτίριο του ΚΤΕΟ Κακαβιάς?
4.Ποιος ακριβώς από τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής μας, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τον απαράδεκτο αυτό σχεδιασμό που υποβαθμίζει το μέλλον  της περιοχής και κατ’ επέκταση της Ηπείρου?
5.Είναι άραγε σχεδιασμός του κ.Δένδια ,του κ.Καχριμάνη,του Δημάρχου κ.Καψάλη?
6. Ή μήπως,όλοι μαζί, κινούνται  παρασκηνιακά και συνδεδεμένα, ερήμην της τοπικής κοινωνίας για να δημιουργήσουν ένα εφιαλτικό μέλλον για την ακριτική περιοχή αλλά και για όλους τους Ηπειρώτες?
Δηλώνουμε την απερίφραστη και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην εγκατάσταση Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην περιοχή και ιδιαίτερα με οποιαδήποτε σκέψη χρησιμοποίησης  εξαθλιωμένων ανθρώπων ως δωpεάν εργατικό δυναμικό της ΕΟΖ που προωθούν η μνημονιακή συγκυβέρνηση και οι ντόπιοι θεσμικοί παράγοντες που την εκφράζουν και αναλαμβάνουν την διεκπεραίωσή τους.
Η γιαννιώτικη και ηπειρωτική κοινωνία θα σταθεί αποφασιστικά αντίθετη στην όποια προσπάθεια υλοποίησής τους
Οι ευθύνες του κ.Περιφερειάρχη και της δημοτικής αρχής Πωγωνίου είναι μεγάλες και οφείλουν όλοι τους να τις αναλάβουν και να γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Γιάννινα 14 Φεβρουαρίου 2013
    Από το Γραφείο Τύπου
 




Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Δήλωση του Βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρ. Μαντά και μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων


Κοπτοραπτική, ανορθολογισμός και αυταρχισμός χαρακτηρίζουν το σχέδιο «Αθηνά» και για το ΤΕΙ Ηπείρου-Παράρτημα Ηγουμενίτσας.
 

Στο Σχέδιο «Αθηνά» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού την προηγούμενη εβδομάδα, το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο στο Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, εμφανίζεται να απορροφά το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων – το οποίο βρίσκεται εκτός μηχανογραφικού την τελευταία διετία – και να μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συστημάτων και Οργανισμών. Το προτεινόμενο από το Σχέδιο «Αθηνά» Τμήμα εμφανίζεται με τις εξής τρεις κατευθύνσεις: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ.
Αυτή η εξέλιξη καταργεί στην ουσία το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο και δημιουργεί στο Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου νέο τμήμα με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο από αυτό που υπάρχει σήμεpα. Επιχειρείται δηλαδή η δημιουργία ενός νέου τμήματος (από τα εννέα συνολικά στην ελληνική επικράτεια) που θα αντλεί φοιτητές από το πέμπτο (5ο) επιστημονικό πεδίο και θα αναφέρεται  στη διοίκηση.
Είναι απορίας άξιο γιατί την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι του σχεδίου «Αθηνά» επιδίδονται σε ανορθολογική κοπτοραπτική, δεν λένε κουβέντα για το τμήμα Ιχθυοκομίας- Αλιείας  από το Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, που προτείνεται να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι αν και  διαθέτει τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στην Ελλάδα και αναφέρεται σε μια περιοχή που φιλοξενεί το 15% περίπου της ελληνικής παραγωγής και το 8% της ευρωπαϊκής σε ψάρια (εξαγώγιμα προϊόντα κατά 80%) στις ιχθυοκαλλιέργειες του νομού (κυρίως στη λωρίδα της Σαγιάδας). Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά για το Τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας  ή για Τμήματα που μπορούν να συνδεθούν  με την ανάπτυξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας όπως Διαχείρισης Φορτίων (Logistis) ή Τυποποίησης Προϊόντων. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν ακαδημαϊκά και ορθολογικά κριτήρια για να το επιλύσουν. Φαίνεται ότι  για μια ακόμη φορά τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται αφορούν πολιτικές ισορροπίες και πελατειακές σχέσεις.
Η στόχευση του Υπουργείου, για τα τεχνολογικά και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι όχι η αναβάθμιση που επαγγέλλεται, αλλά  στην ουσία η υποβάθμισή τους, σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα (όπως π.χ. η μείωση των εισακτέων ή  η επιβολή δύο κύκλων σπουδών με καθιέρωση διδάκτρων στο δεύτερο κύκλο)  με αλλοίωση συνολικά των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναγνωρίζει ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ιδρύθηκαν, χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, τμήματα και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας. Στην πρακτική αυτή οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς αντιτάχθηκαν εδώ και χρόνια και κατήγγειλαν τις πελατειακές και ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις που παραπλανούσαν τις τοπικές κοινωνίες,  με την εξαγγελία ή  ίδρυση τμημάτων χωρίς μέριμνα για την αναγκαία στήριξη σε υποδομές και προσωπικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερασπίζεται την αναβάθμιση της δημόσιας και δωpεάν ανώτατης εκπαίδευσης και τον εξορθολογισμό της με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ιδρυμάτων μέσα από διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Αυτό απαιτεί ικανό χρόνο, βαθιά μελέτη και σταδιακή εφαρμογή και βεβαίως αναγκαία κονδύλια και προσωπικό. Η όπως-όπως συρρίκνωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου  και η δημιουργία του Πανεπιστημίου– Επιχείρηση είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης.  Γι αυτό είναι ανάγκη όχι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και γενικότερα η κοινωνία, να απαιτήσει από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση την απόσυρση  του νεοφιλελεύθερου και ανορθολογικού κατασκευάσματος  με τον ψευδώνυμο τίτλο «Σχέδιο Αθηνά».

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Άρθρο του Δ. Παπανίκου στο Forum Πρέβεζας



                            Για τα λιμάνια

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατo 19 Γενάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση– συζήτηση  για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Καλεσμένος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Θοδωρής Δρίτσας που ήταν και ο κύριος ομιλητής. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές Πρέβεζας Κ. Μπάρκας, Κέρκυρας Στ. Σαμοΐλης και Ιωαννίνων Χρ. Μαντάς.  Παρόντες και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος, ο πρόεδρος του επιμελητήριου Θεσπρωτίας, ο πρόεδρος των εργαζόμενων στον ΟΛΗΓ, η τοπική ΕΛΜΕ, εκπρόσωποι φορέων κ.α.
Εκ μέρους  του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, ο Α. Νταής άνοιξε την συζήτηση κάνοντας μια αναδρομή και παρουσίαση της ιστορίας του λιμανιού και της σημασίας του ιδίως  μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.
Ο Θοδωρής Δρίτσας έκανε αρχικά μια αναφορά στην ιστορία του λιμανιού του Πειραιά που ξεκίνησε ως δημοτικό και σε συνεργασία με την πόλη,  για να αυτονομηθεί στη συνέχεια με τον ΟΛΠ και να αρχίσει σιγά σιγά να λειτουργεί επιβαρυντικά για την πόλη. Μέχρι που ξέκοψε εντελώς από αυτή για να ιδιωτικοποιηθεί στη συνέχεια.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα στρατηγικής σημασίας λιμάνια της χώρας όπως είναι και αυτό της Ηγουμενίτσας (που είναι στα 4 που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών) και ανέπτυξε τους προβληματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας στη χάραξη πολιτικής και στρατηγικής για την εξέλιξη των λιμανιών αυτών. Τόνισε επίσης την ανάγκη να μη αφεθούν στα χέρια των αδιαφανών λόμπυ.  Ο προγραμματισμός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα και με την κοινωνία στην κατεύθυνση του δημόσιου ελέγχου της λιμενικής βιομηχανίας.  Τόνισε επίσης την αντίθεση στο δόγμα Μανιτάκη « ότι θα παραμείνει δημόσιο ότι δεν θέλουν οι ιδιώτες» και ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι  απρόθυμος για επενδύσεις σε υποδομές ενώ παρουσιάζει μεγάλη προθυμία για επενδύσεις σε λειτουργίες και αυτό εξηγείται με το άμεσο κέρδος που αποκομίζει.  Παράλληλα η ύπαρξη του ολιγοπώλιου των megacareers ακυρώνει ακόμη και αυτό το επιχείρημα του «υγιούς ανταγωνισμού»  αφήνοντας στο δημόσιο ένα μικρό έως ασήμαντο όφελος. Αναφέρθηκε εκτενώς στο παράδειγμα της συμφωνίας μεταξύ Cosco και ΟΛΠ που αντιστρατεύεται στα διεθνή και ευρωπαϊκά κεκτημένα μια και η Cosco απολαμβάνει προνομιακό καθεστώς φοροαπαλλαγών, κανένα έλεγχο όσον αφορά τις πλήρως ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις, ενώ επίσης έχει συμφωνηθεί πως  δεν μπορεί να λειτουργήσει παρόμοιο  εμπορευματικό κέντρο σε ακτίνα 200χλμ.   Τέλος είπε ότι άλλο είναι η ολιγόχρονη παραχώρηση της εκμετάλλευσης μικρών δραστηριοτήτων και άλλο πράγμα είναι η μετατροπή των οργανισμών λιμένων σε καθαρά ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και κατέληξε λέγοντας ότι ο νεοφιλελευθερισμός ούτε τον καπιταλισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος είπε ότι έχουν ασχοληθεί αρκετά με το θέμα και προκρίνουν την δημιουργία υπηρεσιών κλίμακας στην κατεύθυνση του τοπικού και κατά του υπερτοπικού. Σε αυτό τα πλαίσιο προτείνουν την ενοποίηση με τον οργανισμό λιμένος της Κέρκυρας. Ο
Δήμαρχος κατέληξε με την παρατήρηση πως η χρήση της χερσαίας ζώνης του λιμένος θα πρέπει να παραχωρηθεί από την κτηματική υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών στους τοπικούς φορείς των ΟΤΑ.
Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου τάχθηκε κάθετα αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ, ενός οικονομικά κερδοφόρου οργανισμού με ετήσια έσοδα περίπου 1εκ € και αποθεματικό περίπου 12 εκ € και της μεταφοράς της έδρας του και επομένως κατά της ενοποίησης του με αυτόν της Πάτρας.
Στη συνέχεια ο Στ. Σαμοΐλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι στην Κέρκυρα, όπου μεγάλα τμήματα της πόλης έχουν χαρακτηρισθεί ως λιμενική ζώνη και αποκόπηκαν από αυτή. Τα προβλήματα εδώ δένουν με αυτά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το λιμάνι της Κέρκυρας έχει από τα κρουαζιερόπλοια ετήσια κέρδη 3,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Θέλουν λοιπόν να το πουλήσουν με 3,5 εκ μια και έξω. Τέλος δήλωσε αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση και στο σχεδιασμό των «επενδυτών» και θετικός στο σχεδιασμό με την κοινωνία, το κράτος και τους επενδυτές.
Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στον ΟΛΗΓ στην παρέμβαση του είπε ότι βλέπει να δημιουργείται ένα μεγάλο μονοπώλιο στη βόρεια Ελλάδα και ένα στη δυτική. Επίσης η ενοποίηση του χαρακτήρα κάθε λιμανιού (τουριστική, επιβατική, εμπορική κλπ.) αλλάζει τον χαρακτήρα τους και βοηθά τους ιδιώτες. Υποτίθεται,  είπε,  ότι η Ε.Ε. προκρίνει την συνέργεια λιμανιού πόλης. Ποιος ιδιώτης θα το προκρίνει αυτό αναρωτήθηκε. 
Τέλος ο Κ. Μπάρκας στην παρέμβαση του αφού αναρωτήθηκε τι σημαίνει ανάπτυξη έκανε αναφορά στο λιμάνι της Πρέβεζας και στην έλλειψη σχεδιασμού. Αποτέλεσμα αυτού είπε είναι να έχουμε εμπορικές, τουριστικές  και παραγωγικές (αλιευτικές) δραστηριότητες σε ένα και μόνο μέρος.  Σήμερα διώχνουν τους αλιείς στον Παντοκράτορα υποτίθεται όπου κατασκευάζουν άλλο λιμάνι. Είπε επίσης ότι η διαχείριση των λιμανιών εντάσσεται στην κινεζοποίηση  της Μεσογείου. Πρέπει τέλος, είπε, να αναρωτηθούμε τι ανάπτυξη θέλουμε και σε ποιους να καταλήγει.
                                                    ΔιΠ