ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πρωτομαγιά 2013: Όλοι & όλες στις συγκεντρώσεις



Εργαζόμενε, εργαζόμενη/άνεργε, άνεργη

Αναρωτιέσαι καθημερινά:

Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζεται αυτή η βαρβαρότητα;

Πότε, επιτέλους, θα μπει τέλος σ’ αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη φρίκη, που χρησιμοποιεί ολόκληρους λαούς για πειραματόζωα, προκειμένου να εκτιναχθούν τα κέρδη των πολύ μεγάλων εταιρικών ομίλων και μιας χούφτας ολιγαρχών;
 
Πως θα γίνει η ανατροπή;

Πάνω από έναν αιώνα πίσω, το 1886, οι εργάτες του Σικάγου έδωσαν τις απαντήσεις με τους μαζικούς, ηρωικούς αγώνες τους. Τους αγώνες αυτούς, όπως και όλους τους εργατικούς αγώνες, τιμούμε την 1η του Μάη, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τpίτη του Πάσχα.

Οι εργάτες του Σικάγου άνοιξαν με θυσίες το δρόμο της νίκης, κατακτώντας εργασιακά δικαιώματα που μέχρι χτες θεωρούνταν αυτονόητα.
Σήμεpα όμως, στην Ελλάδα των μνημονίων, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας από την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα τον ελληνικό λαό: ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, αυτοκτονίες, εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις στον «καιάδα», ληστρική φοροεπιδρομή, «πετσόκομμα» μισθών και συντάξεων, σχολεία και νοσοκομεία που κλείνουν, ασθενείς χωρίς φάρμακα, παιδιά που πεινούν, το κοινωνικό κράτος σε πλήρη διάλυση και αποσύνθεση.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει και 4ο(!) μνημόνιο, βάζοντας ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία με τα νέα μέτρα: «χαράτσια», μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, νέα φοροεπιδρομή, εξαφάνιση των «απομειναριών» του εργατικού δικαίου και του κράτους πρόνοιας…

Απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική που «βομβαρδίζει» και «ακρωτηριάζει» τις ζωές μας ο μόνος νικηφόρος δρόμος είναι οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων.

Η Πρωτομαγιά του 2013 μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, για μια άλλη πορεία στη χώρα, χωρίς μνημόνια και επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις.

Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για την υπεράσπιση και επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, με την αμφισβήτηση του χρέους και των δεσμών  που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και η τρόικα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η χώρα.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Καλαμάς : Πλημμυρικά φαινόμενα σε παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις στον κάμπο της Βρυσέλλας



Στη βουλή φέρνει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χρήστος Μαντάς το  θέμα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Καλαμά και της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων σε παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις. 


Οι κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενες συνεχείς πλημμύρες του ποταμού Καλαμά, στην περιοχή Νεράιδας-Κορύτιανης-Βρυσέλλας του Νομού Θεσπρωτίας, όπου μεγάλος όγκος νερού εκτονώνεται,  μεταφέροντας συχνά και λύματα, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών. Αυτά τα φαινόμενα πιθανά δεν είναι άσχετα και με τη διαχείριση του οικοσυστήματος της  λίμνης Παμβώτιδας. Ιδιαίτερα μετά τον περιορισμό του ζωτικού χώρου της λίμνης κατά το 1/3 (αποξήρανση), και την τεχνική παρέμβαση στο Πέραμα ώστε να διοχετεύονται τα νερά της λίμνης μέσω της τάφρου Λαμψίστας στον Καλαμά, φαίνεται ότι τα παραπάνω φαινόμενα έχουν ενταθεί.

 Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών στην πλειονότητά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι εκφράζουν την απελπισία και την αγωνία για την επιβίωσή τους γιατί βλέπουν ότι δεν μπορούν ούτε καν να πάρουν παραγωγή από τα κτήματα και τα περιβόλια τους εξ’ αιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.

Το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού του ποταμού πρέπει κατά την γνώμη της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς της (δήμους, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση) συνολικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των αναγκών τους και όχι με γνώμονα το συμφέρον επιχειρηματιών και ανωνύμων εταιρειών.

Ένα από τα προβλήματα που εντοπίζεται από τους κατοίκους είναι ότι το φράγμα του Ραγίου που κατασκευάστηκε ως αρδευτικό, αλλά από την ανώνυμη εταιρεία που το διαχειρίζεται χρησιμοποιείται με προτεραιότητα ως υδροηλεκτρικό, πιθανά αποτρέπει το συχνό άνοιγμα των θυροφραγμάτων ώστε να μπορέσει να αποστραγγιστεί ο κάμπος.

Επιπλέον οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν  με το σχεδιαζόμενο φράγμα στην θέση Αβαρίτσα που φαίνεται ότι  θα προσθέσει προβλήματα στον πολύπαθο Καλαμά, στο όνομα δήθεν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1.      Πως ακριβώς γίνεται η διαχείριση των νερών της Παμβώτιδος που εκρέουν στον Καλαμά. Συνδέεται η εκτόνωση των υδάτων της Λίμνης με πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή;
2.      Πως ακριβώς γίνεται η διαχείριση του φράγματος του Ραγίου και τι αποτέλεσμα θα είχε η πρόταση των κατοίκων της περιοχής να μένουν ανοιχτά τα θυροφράγματά του τους μήνες από Οκτώβριο μέχρι και Απρίλιο; Τί μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος;
3.       Έχει μελετηθεί ο ρόλος και οι επιπτώσεις  στη συνολικότερη διαχείριση των νερών του ποταμού από ενδεχόμενη παρέμβαση με φράγμα στον ποταμό Καλαμά στην θέση Αβαρίτσα ή κάπου αλλού;
4.      Με ποιο τρόπο μπορούν να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες (για 3η συνεχή χρονιά); Υπάρχει δυνατότητα να αναλάβει το κράτος το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που ζητά η ΔΕΗ από τους χρεωμένους ΤΟΕΒ της περιοχής και να επανασυνδεθεί το ρεύμα  ώστε να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια;
Ο Ερωτών βουλευτής
Χρήστος Μαντάς

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

20/4 Ασπροκκλήσι & 21/4 Γλυκή : Εκδηλώσεις σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα


Ηγουμενίτσα 21/4/2013

Σε κεντρικό καφενείο στo Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας συναντήθηκε  το Σάββατo 20/4, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας με τη συμμετοχή του  Νίκου Παπαδόπουλου (αγρότη – συνδικαλιστή) και του Δημήτρη Καρακώστα (γεωπόνου) - μελών του Συντονιστικού του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.  Στην συνάντηση παρευρέθηκαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και ΤΟΕΒ, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και αγρότες και κτηνοτρόφοι των γειτονικών περιοχών και ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητάς τους καθώς και την αγωνία για την επιβίωσή τους που βιώνουν εν μέσω μνημονίων.
Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας οι Νίκος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Καρακώστας  επέμειναν πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι να μείνουν οι παραγωγοί στον τόπο τους και να διαχειριστούν την παραγωγή τους για να έχουμε έξοδο από την κρίση σε όφελος των αναγκών των παραγωγών, των εργαζόμενων και των αδύναμων στρωμάτων. Βασικό εργαλείο για την προώθηση αυτής της εναλλακτικής πολιτικής είναι ο εθνικός σχεδιασμός με περιφερειακό και τοπικό προγραμματισμό, που θα δίνει επιστημονικά τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν τον αγρότη: τι και πόσο θα παράγω, με τι κόστος και σε τι τιμές θα πουλήσω; Επίσης κομβικό σημείο είναι η ανάκτηση από το κράτος της Αγροτικής Τράπεζας στην οποία οι αγρότες έχουν υποθηκεύσει χωράφια, εφόδια και παραγωγή και με τρόπο αδιαφανή κάνοντας την «προγραμματική τους συμφωνία» κουρελόχαρτο, χάρισαν  οι κυβερνώντες σε μια νύχτα στον όμιλο Πειραιώς και τον κ Σάλα. Ωστόσο, για να υλοποιηθούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές πρέπει να σταματήσει η καταστροφή και να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας με τη συμμετοχή και την οργάνωση των παραγωγών. Τα άμεσα κυβερνητικά μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι :
- Η επαναφορά στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ των γεωργικών προϊόντων και εφοδίων και τη μείωση στο ελάχιστο του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.
- Η επιστροφή του ΕΦΚ και καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, σε ποσότητα που θα καθορίζεται από την ετήσια δήλωση καλλιέργειας κάθε παραγωγού.
- Το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
- Η ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους) λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία
- Η θεσμοθέτηση της κάρτας αγρότη για την αγορά γεωργικών εφοδίων με την εγγύηση του δημοσίου και οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.
- Η εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και άμεση πάταξη των υπερτιμολογήσεων, εναρμονισμένων τιμών και παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ριζικά αντίθετος στο πλαίσιο και τις ρυθμίσεις της ΚΑΠ 2014-2020, που με σημαία  την  παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, έχει σαν  αποκλειστικό στόχο την εξάλειψη των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων βιομηχανιών μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης τροφίμων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων και όλα αυτά εις βάρος των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας.
Ταυτόχρονα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μαζί με τους παραγωγούς πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες  για να πυκνώσουν και να εμπλουτιστούν με νέες μορφές τα δίκτυα αλληλέγγυας διακίνησης τροφίμων. Για τη δημοκρατική, συμμετοχική αυτοοργάνωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε ομάδες παραγωγών  που θα βάλει οριστικά τέλος στους ανενεργούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς σφραγίδες.
Οι αγρότες της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον του μέρους του γειτονικού τους κάμπου με περίπου 6.500 στρέμματα και 250.000 δέντρα με μανταρίνια (κλημεντίνες)  λόγω του γεγονότος πως τα νερά του Καλαμά είναι σε ύψος 0,6m από τα χωράφια τους και η αποστραγγιστική τάφρος δεν λειτουργεί ουσιαστικά μια και δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης για τα μηχανήματα ώστε να καθαριστεί από τα φερτά υλικά. Οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες καθώς και οι αιρετοί τους εκπρόσωποι αδρανούν επί μακρόν εγκληματικά να δώσουν λύση.
Σε κεντρικό καφενείο στη Γλυκή Θεσπρωτίας συναντήθηκε  την Κυpιακή το μεσημέρι 21/4 η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας με τη συμμετοχή του  Νίκου Παπαδόπουλου (αγρότη – συνδικαλιστή) και του Δημήτρη Καρακώστα (γεωπόνου) - μελών του Συντονιστικού του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.  Οι Νίκος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Καρακώστας  ανέπτυξαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, που  ξεκινά με το κομβικό ζήτημα της ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα .
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι των γειτονικών περιοχών που ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα  προβλήματα της καθημερινότητάς τους και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και συζήτηση. Συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που δημιουργούνται με την συρρίκνωση των κρατικών υπηρεσιών λόγω μνημονίου καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί στους κτηνοτρόφους η πολιτική της κυβέρνησης για τους βοσκότοπους και οι καθυστερήσεις πληρωμών του γάλατος που έδωσαν στη «Δωδώνη» που τους ζητά αντί χρημάτων να τους καταβάλει προϊόντα (πχ αντίστοιχα κεφάλια τυρί). Επίσης έγινε εκτενής συζήτηση για το μοντέλο παραγωγής που προωθείται και το υψηλό κόστος της,  με φυσικό επόμενο πολλά χωράφια να μένουν ακαλλιέργητα  ή να χρησιμοποιούνται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου ο αγρότης να κινδυνεύει να χάσει τη γη του.
Η συζήτηση έκλεισε με την παραδοχή πως δεν πρέπει η κοινωνία να επιτρέψει να είναι η τροφή  εμπόρευμα σε χέρια ολίγων κερδοσκόπων. Η αγροτική παραγωγή πρέπει να σχεδιαστεί με νέα οικολογικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πρότυπα. Για να σταματήσει το μαράζωμα της υπαίθρου και να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια και η διατροφική κυριαρχία του κόσμου της παραγωγής  και των αναγκών του.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Για τις Φοιτητικές Εκλογές της 17ης Απρίλη 2013






Oι φοιτητικές εκλογές πρέπει να αποκτήσουν χαρακτήρα κορυφαίου πολιτικού γεγονότος δεδομένου ότι συμβαίνουν, σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να εφαρμόσει την πιο αντιδραστική και βαθύτατα αντικοινωνική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων τριάντα πέντε χρόνων. 

Το σχέδιο Αθηνά, ως πρακτική εφαρμογή του μνημονίου στην εκπαίδευση, απειλεί να καταργήσει το δημόσιο και δωpεάν χαρακτήρα της πανεπιστημιακής μόρφωσης, θεσμοποιώντας ταξικούς αποκλεισμούς σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε αυτό. Με πρόσχημα τον χωροταξικό εξορθολογισμό οι εμπνευστές του συνθήματος της δεκαετίας του ενενήντα «κάθε χωριό και πανεπιστήμιο», σήμεpα απειλούν να συγχωνεύσουν ή ακόμη και να καταργήσουν πανεπιστημιακά τμήματα και τεχνολογικά ιδρύματα χωρίς επιστημονικά κριτήρια, χωρίς μέριμνα για τα εργασιακά δικαιώματα που αναπόφευκτα θίγονται και βέβαια χωρίς διαβούλευση με την φοιτητική και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σε αυτή τη διαδικασία οι φοιτητικές παρατάξεις των μνημονιακών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την ενεργοποίηση των συλλογικών διαδικασιών στο πανεπιστήμιο, απαξιώνοντας τις συνελεύσεις, στήνοντας πελατειακά δίκτυα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν και το μέσο της τρομοκράτησης των φοιτητών και των φοιτητριών που αντιστέκονται στο σχέδιο Αθηνά.

Κι όμως, η άλλοτε αδιαμφισβήτητη παντοκρατορία των κυβερνητικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια σήμεpα απειλείται από τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητριών και φοιτητών που διαλέγουν τον αγώνα. Για περισσότερο από ένα χρόνο η σπουδάζουσα νεολαία αγωνίζεται δυναμικά για την ανάσχεση των αντιδραστικών σχεδίων διάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης που προωθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, για το ρίζωμα της αλληλεγγύης στις σχολές και για το ξαναζωντάνεμα των συλλογικών διαδικασιών μέσα στο πανεπιστήμιο.

Σήμεpα,  ο αγώνας για την υπεράσπιση του πανεπιστημίου οφείλει να αγκαλιαστεί από το σύνολο της κοινωνίας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πάλης για την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής και της μνημονιακής κυβέρνησης, για τη δημοκρατία και για την ισότητα.

Η στήριξη των ψηφοδελτίων της Αριστερής Ενότητας στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ θα ενισχύσει τις δυνάμεις που παλεύουν για την ανατροπή του αντιδραστικού Πανεπιστημίου που φτιάνουν και το χτίσιμο του «Πανεπιστημίου των αναγκών μας» και μιας διαφορετικής φοιτητικής καθημερινότητας της αλληγλεγγύης, της αυτοοργάνωσης, της δμοκρατίας και της αξιοπρέπειας.


Με τους Αγώνες και την Αριστερά για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας, σε μια κοινωνία χωρίς μνημόνια!
17 Απρίλη ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

H Σοφία Σακοράφα στη Θεσπρωτία

Στην Παραμυθιά βρέθηκε το πρωί του Σάββατου 6/4  η βουλευτής και μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-EKM Σοφία Σακοράφα. Αρχικά επισκέφτηκε το παζάρι και την αγοpά της πόλης και  συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες. Ακολούθησε πολιτική εκδήλωση στο θέατρο Καρκαμίσι που διοργάνωσε η Τοπική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου όπου ήταν η κεντρική ομιλήτρια. Αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, εξήγησε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ "έξω από το μνημόνιο και διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης", τονίζοντας ότι το νόμισμα είναι εργαλείο και όχι η ουσία. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση ανασυγκρότησης της χώρας που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η Σοφία Σακοράφα επιχειρηματολόγησε ενάντια στην αδιέξοδη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και ζήτησε να ξεσηκωθεί ο λαός, δημιουργώντας κίνημα αντίστασης. Η Σοφία Σακοράφα απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού κυρίως για θέματα διαπλοκής και οικονομικών, αλλά και σχετικά με την ενεργό συμμετοχή των μελών και των πολιτών, την κριτική και τον τρόπο που πρέπει να γίνεται καθώς και για τη θητεία και την επιλογή υποψηφίων.   Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι συνέβη στο θέατρο Καρκαμίσι:  http://www.youtube.com/watch?v=5ucq4cSag9I&feature=player_embedded
Το βράδυ του Σαββάτου η Σοφία Σακοράφα μίλησε σε αντίστοιχη πολιτική εκδήλωση στην Πέρδικα, καλεσμένη της τοπικής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Αναφέρθηκε σε κυρίως θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και καθημερινότητας. Ανέπτυξε επίσης αναλυτικά την πρόταση εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την κρίση με κατάργηση των μνημονίων και συμμετοχή της κοινωνίας σε μια αριστερή διακυβέρνηση με σκοπό την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Μετά το τέλος της ομιλίας  της  ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κάτοικοι των γύρω περιοχών και η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη.   

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

1/4 : Ο Χρ. Μαντάς σε Φιλιάτες & Βρυσέλλα

 To ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τη συμμετοχή του  βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά.  Στο νοσοκομείο συμμετείχε σε σύσκεψη  με τον προσωρινό διοικητή του ιδρύματος, τον προϊστάμενο της διοικητικής υπηρεσίας, την προϊσταμένη του νοσηλευτικού, την προϊσταμένη οικονομικού, τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών, τον προϊστάμενο της ιατρικής υπηρεσίας,   εκπρόσωπο της τριμελούς επιτροπής καθώς και την πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου των εργαζομένων στο ίδρυμα. Έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και το νοσηλευτικό ίδρυμα με σοβαρότερο την έλλειψη προσωπικού (άμεση προτεραιότητα η στελέχωση της παθολογικής κλινικής με 2 ειδικούς ιατρούς)  και την συνεχή συρρίκνωση των κονδυλίων του προϋπολογισμού που καθιστά αδύνατη την λειτουργία του ιδρύματος αν δεν βρεθούν άμεσα νέοι πόροι. 
Από την πλευρά του ο Χρήστος Μαντάς ενημέρωσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου για την ερώτηση που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο  Υγείας και την ασαφή απάντηση την οποία έλαβε, η οποία αποφεύγει να μπει στην ουσία των κρίσιμων προβλημάτων που ταλανίζουν το ίδρυμα και το προσωπικό του και  που απαιτούν άμεσα ρεαλιστικές λύσεις.
Στην συνέχεια κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσπρωτίας και ο Χρήστος Μαντάς συνοδευόμενοι από τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών, την πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου επισκέφθηκαν το ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα. Το ζήτημα της επικαιροποίησης του οργανισμού του ιδρύματος που θα πρέπει να περιλαμβάνει το ΤΕΠ τα ΚΥ και τις μονάδες ψυχικής υγείας του νομού είναι ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ευθύνη και σοβαρότητα από την πολιτεία.
Είναι άμεση ανάγκη να στηριχθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του νοσοκομείου και των ανθρώπων του, που οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης έχουν φέρει στα όρια της ασφυξίας. Θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει να λειτουργήσουν με ρεαλιστικό τρόπο η νέα πτέρυγα του ΓΝ Φιλιατών και το ΤΕΠ με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας σε υγεία και εργασία αλλά και το γεγονός πως το λιμάνι, τα σύνορα και η Εγνατία αυξάνουν τον πληθυσμό και την τουριστική κίνηση στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες.    

Σε κεντρικό καφενείο στη Βρυσσέλα Θεσπρωτίας συναντήθηκε  αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τη συμμετοχή του  βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά.  Στην συνάντηση παρευρέθηκαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και ΤΟΕΒ καθώς και αγρότες των γειτονικών περιοχών και ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απελπισία και την αγωνία για την επιβίωσή τους που βιώνουν εν μέσω κρίσης και μνημονίων. Κι αυτό γιατί βλέπουν  την αδυναμία τους να μπορέσουν να πάρουν παραγωγή από τα κτήματα και τα περιβόλια τους εξ’ αιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.
Το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού του ποταμού πρέπει κατά την γνώμη της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς της (δήμους, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση) συνολικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των αναγκών των και όχι με γνώμονα το συμφέρον ολίγων επιχειρηματιών και ανωνύμων εταιρειών. Το φράγμα του Ραγίου που κατασκευάστηκε σαν αρδευτικό, αλλά από την ανώνυμη εταιρεία που το διαχειρίζεται χρησιμοποιείται με προτεραιότητα την υδροηλεκτρική του απόδοση σε ενέργεια κάτι που αποτρέπει το συχνό άνοιγμα των θυροφραγμάτων ώστε να μπορέσει να αποστραγγιστεί ο κάμπος. Επίσης καθοριστικής σημασίας μοιάζει να είναι η διαχείριση των υδάτων της Παμβώτιδας που μέρος τους διοχετεύονται στον Καλαμά μεταφέροντας συχνά και λύματα και θα πρέπει να γίνουν μελέτες και σοβαρή κρατική παρέμβαση για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.
Επίσης αναφέρθηκε από τους κατοίκους πως η παρέμβαση στον Καλαμά που σχεδιάζεται με το φράγμα στην Αβαρίτσα τους βρίσκει αντίθετους γιατί θα καταστραφούν τα νερά φυσικών πηγών που βρίσκονται στην περιοχή ενώ τα υπάρχοντα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν μια και δεν αντιμετωπίζονται τα αίτια που τα δημιουργούν στην ρίζα τους.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ο Χρήστος Μαντάς τους απάντησαν πως θα μεταφέρουν στην Βουλή των Ελλήνων και στους αρμόδιους φορείς τα αιτήματά τους και το υλικό που θα τους δώσουν για να μπορέσει να δοθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μια και δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια τους και να σπείρουν αφού είναι πλημμυρισμένα. Όσον δε το ζήτημα του φράγματος στην Αβαρίτσα τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στην συνάντηση της Κυριακής 31/3 στο Παλαιοχώρι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του φράγματος.  
Στη συνέχεια  ο Χρήστος Μαντάς επισκέφθηκε με τους αγρότες και υπεύθυνους των τοπικών ΤΟΕΒ τα πλημμυρισμένα περιβόλια για να έχει ιδία άποψη του προβλήματος και επέστρεψε στα Γιάννενα μέσω Μενίνας-Παραμυθιάς.