ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ψήφισμα ολομέλειας ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

Εδώ και 4 μήνες η κυβέρνησή μας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πετύχει μια έντιμη συμφωνία με τους δανειστές, που θα τερματίζει τη μνημονιακή λιτότητα. Γιατί καμιά συμφωνία με τους δανειστές, που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο της εργασίας και των κινημάτων. Ένας κόσμος που δεν του αξίζει να παραμένει σε αυτή την παραλυτική αναμονή, ούτε να ανεχτεί –και πολύ περισσότερο να κληθεί να υπερασπιστεί μορφές μνημονιακής διολίσθησης. 
Στη σημερινή συγκυρία δεν αρκεί να διεξάγεται η συζήτηση με επιθετικούς προσδιορισμούς του τύπου «έντιμη – επώδυνη», καθώς είναι προφανές ότι η όποια συμφωνία –ή η μη επίτευξή της– θα σφραγίσει την πορεία του κόσμου της εργασίας αλλά και της Αριστεράς για πολλά χρόνια. Θεωρούμε ότι στη πρόσφατη συνάντηση των Γιούνκερ-Τσίπρα (4/5) στις Βρυξέλλες, το εξωφρενικό κείμενο-πρόταση συμφωνίας των δανειστών, επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση. 
Για εμάς, η συμφωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι αυτή που: 
•Θα επιτρέπει τις αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και συντάξεις, τη θέσπιση συλλογικών συμβάσεων και την απαγόρευση των ομαδικών απολύσεων. 
•Θα εντείνει τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και του πλούτου, μειώνοντας αντίστοιχα την έμμεση φορολογία. 
•Θα περιλαμβάνει δραστική μείωση του χρέους και αποπληρωμή υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. 
•Θα βάζει τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις και την περαιτέρω εκποίηση των κοινών αγαθών. 
Αν δεν εξασφαλίζονται αυτά τα στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα, δεν πρέπει να συναφθεί συμφωνία και βεβαίως δεν πρέπει να πληρωθούν οι επόμενες δόσεις. Προφανώς, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες μιας τέτοιας λύσης και τις ενδεχόμενες συνέπειές της, ωστόσο αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη συνέχιση της μνημονιακής καταστροφής των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο όνομα της παραμονής στο ευρώ. Καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ενεργοποιηθούμε, γιατί στις παρούσες συνθήκες, η κινητοποίηση της νεολαίας, του κόσμου της υπαίθρου και της εργασίας και γενικά η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα είναι απολύτως απαραίτητη.
Ηγουμενίτσα 8/6/2015

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Δήλωση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εορτές Σουλίου

Χαιρετίζω όλες και όλους που βρέθηκαν σήμερα στο Σούλι, στον ιστορικό αυτό τόπο, ώστε να τιμήσουν τους αγώνες που δόθηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Το μήνυμα που μας έρχεται από το παρελθόν παραμένει καθαρό και επίκαιρο, αντλούμε δύναμη από αυτό και το προσαρμόζουμε στις προκλήσεις των ημερών μας.
Δεν ήταν ο πλούτος αυτών των άγονων βουνών που προκάλεσε τον κατακτητή, ήταν η αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του από μια χούφτα ανθρώπους που τόλμησαν να διαφεντεύσουν τον τόπο τους σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Δεν ήταν το Σούλι το διακύβευμα, ήταν όλα εκείνα που συμβόλιζε.  
Οι Σουλιώτες με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση πολέμησαν για την ελευθερία τους χωρίς να λυγίσουν. Προτίμησαν τη θυσία παρά τη σκλαβιά. Προπομποί σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, έδειξαν το δύσκολο δρόμο της ελευθερίας, άναψαν τη σπίθα του αγώνα και προκάλεσαν ένα κύμα φιλελληνισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το μήνυμα τους παραμένει διαχρονικό, κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος όταν είναι δίκαιος, κανένα αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο όταν οι λαοί είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το μέλλον τους.