ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Συνάντηση του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλη


Την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα  επισκέφθηκε την Δευτέρα 16/11 ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο της Παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» κ. Παναγιώτη Πάντο.
Η συνάντηση κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα είχε, καθώς ουσιαστικά τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα του νομού Θεσπρωτίας στα οποία απαιτείται θεσμική συνέργεια της Περιφέρειας και της κεντρικής Κυβέρνησης για την πρόοδο και την αποτελεσματική ολοκλήρωσή τους.
Πιο συγκεκριμένα, στην συνάντηση το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες που απαιτούνται για την παράδοση  και παραλαβή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας.
 Ο κ. Κάτσης ενημέρωσε τον κ. Πιτούλη για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει λύση σε αυτό το πολύπαθο έργο που εδώ και χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα.  Ο  βουλευτής αφού παρέθεσε τις επόμενες ενέργειες  του Υπουργείου Υγείας προς στην κατεύθυνση να παραλάβει το ΤΕΠ και να το λειτουργήσει όσο καλύτερα γίνεται δεδομένων των συνθηκών, ζήτησε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη τη συνδρομή του για την ορθή παράδοση του κτηρίου του ΤΕΠ από πλευράς της Περιφέρειας και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει μέχρι τότε, όσον αφορά την αποκατάσταση των φθορών, την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και την φύλαξη του κτηρίου.
Στην συνέχεια στην συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις που υπάρχουν για τα υπόλοιπα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα του νομού. Αναλυτικότερα υπήρξε αλληλοενημέρωση και συζήτηση για το νέο Περιφερειακό σχεδιασμό της Ηπείρου, για το ΒΙΟΠΑΘΕ και την παραλαβή του οικονομικού αντικειμένου, για τα αντιπλημμυρικά έργα Καλαμά και Αχέροντα καθώς και η δυνατότητα αναπτυξιακής δράσης και αξιοποίησης του λιμανιού Ηγουμενίτσας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και όλες οι πλευρές εξέφρασαν  την αμέριστη διάθεσή τους για σταθερή συνεργασία και ανάληψη συντονισμένων πρωτοβουλιών, όπως επιβάλλει τόσο ο θεσμικός ρόλος όσο και το κοινό συμφέρον του τόπου.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με άδειες παραμονής & εργασίας μεταναστών / εργατών γης

Αθήνα, 12-11-2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ερώτηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση και 42 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για άδεια παραμονής και εργασίας των μεταναστών / εργατών γης.

Ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατέθεσε ο Βουλευτής Μάριος Κάτσης με 42 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την άδεια παραμονής και εργασίας των μεταναστών/εργατών γης. Το θέμα αφορά άμεσα τη Θεσπρωτία, καθώς μεγάλος αριθμός μεταναστών/εργατών γης, από τη γειτονική Αλβανία, εργάζεται εποχιακά στη συγκομιδή εσπεριδοειδών στην περιοχή Σαγιάδας - Κεστρίνης. 
Η ερώτηση όπως κατατέθηκε:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης
-        Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-        Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Άδεια παραμονής και εργασίας των μεταναστών-εργατών γης
Έχει δημιουργηθεί, και λόγω της διαχρονικών παραλείψεων από μεριά της Πολιτείας, επείγουσα και επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του καθεστώτος εργασίας και διαμονής ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας ως εργάτες γης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας στην ελληνική κοινωνία. Για το ευαίσθητο αυτό θέμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει κατά καιρούς πρωτοβουλίες, που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν προχώρησαν. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της πανθομολογουμένης αναγκαιότητας για επείγουσα ρύθμιση του καθεστώτος διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και εργάζονται ως εργάτες γης είναι η περίπτωση της Μανωλάδας. Μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Μανωλάδα, οι Βουλευτές όλων των κομμάτων στις αγροτικές περιοχές, οι εκπρόσωποι των γεωργικών συλλόγων και των συνεταιρισμών, οι επιτελείς του Υπουργείου Εργασίας και οι προϊστάμενοι του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΟΓΑ, τα συνδικάτα των εργαζομένων και οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου συνομολογούν την ανάγκη διασφάλισης θεμελιωδών εργασιακών, ασφαλιστικών και οικογενειακών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών γης, την ανάγκη σύννομης λειτουργίας της αγοράς εργασίας και, μέσω αυτών, και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εργασιακής εκμετάλλευσης.
Τέτοιου είδους ζητήματα εμφανίζονται συχνά σε όλες σχεδόν τις αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως αποδεικνύουν τα περσινά γεγονότα με καταγγελίες για περιστατικά ρατσιστικής βίας και επιχειρήσεις – σκούπα στη Σκάλα Λακωνίας που οδήγησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους μετανάστες εργάτες γης.  Στο πλαίσιο πολλαπλών συσκέψεων, που έχουν λάβει χώρα για το ζήτημα αυτό, οι εμπλεκόμενοι φορείς παραδέχονται ομόφωνα ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδίως δε του Νότου, στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης της αγοράς εργασίας και της τακτοποίησης όλων των εκφάνσεων της οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό, τοπικό, κλαδικό ή άλλο επίπεδο, η ένταξη ή η επαναφορά σε καθεστώς νόμιμης διαμονής των μεταναστών εργατών γης λειτουργεί ως μέσο για την επίτευξη του σκοπού, που είναι η διασφάλιση θεμελιωδών εργασιακών, ασφαλιστικών και οικογενειακών δικαιωμάτων και μέσω αυτής η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
            Συγκεκριμένα, η εξασφάλιση προσωρινής άδειας εργασίας σε όσους μετανάστες και μετανάστριες εργάζονται εποχιακά συνδέεται με δύο μείζονα ζητήματα, ένα ηθικής και ένα οικονομικής τάξεως. Από τη μια, λοιπόν, όταν πηγαίνουν μεικτά κλιμάκια ελεγκτών του ΙΚΑ, της εφορίας, κ.λπ. και κάνουν ελέγχους, οι μετανάστες που δεν έχουν άδεια εργασίας, για να μη συλληφθούν (επειδή, αν συλληφθούν, ο εργοδότης μετά δεν θα πάρει αυτούς, αλλά θα πάρει άλλους, ενώ θα υποστούν ταλαιπωρία από τις διωκτικές αρχές) κρύβονται άρον άρον όπου βρουν. Γίνονται με άλλα λόγια εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Άλυτο επίσης παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της διαμονής τους, παρά την, έστω και ελλιπή πρόβλεψη του άρ.24 του ν.4258/2014, για ανθρώπινες και από θέμα υγιεινής κατάλληλες συνθήκες. Από την άλλη, δίνοντας άδειες εργασίας σε όσους μετανάστες και μετανάστριες εργάζονται εποχιακά, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν τους εργάτες γης με εργόσημο, γεγονός που εξασφαλίζει ασφάλιση σε αυτούς τους τελευταίους, έσοδα στο κράτος και αλλαγή της εικόνας των καλλιεργητών.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, έχουν κατατεθεί τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (στις 19/2/2014 στο Ν/Σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τίτλο «Ενιαίος Φορές Εξωστρέφειας» και στις 12/6/2015 στο Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας - Προσαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη των Οδηγιών 2011/98/ΕΕ), αλλά δυστυχώς έστω και αυτό το περιορισμένο πλαίσιο δεν προωθήθηκε.
 
Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.      Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξασφαλιστεί μια άμεση, βιώσιμη και επωφελής λύση για τη ρύθμιση του καθεστώτος εργασίας και προσωρινής διαμονής ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών που ζουν και εργάζονται ως εργάτες γης, ώστε και η ακραία εκμετάλλευσή τους να σταματήσει και το κράτος να μπορεί να εισπράττει έσοδα από το εργόσημο;
2.      Προτίθενται να αξιοποιήσουν υφιστάμενες ρυθμίσεις για τη διαμονή των εργατών, ώστε άμεσα να διαβιούν σε πιο ανθρώπινες συνθήκες; Κρίνεται οριστικά επαρκής η διευθέτηση του προβλήματος της διαμονής των εργατών μόνο από τα όσα προβλέπει το άρ.24 του ν.4258/2014;


Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Εκδήλωση - συζήτηση για τα αγροτικά στη Γλυκή

Την Κυριακή 8-11-15 πραγματοποιήθηκε στη Γλυκή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: « Αγροτική πολιτική» που διοργάνωσε η ΝΕ Θεσπρωτίας και η ΟΜ.Δ. Σουλίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ΚΕ, αγρότης-συνδικαλιστής Νίκος Παπαδόπουλος. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και ο συντονιστής της ΟΜ Σουλίου Ηλίας Φωτίου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Συντονιστής της ΝΕ Θεσπρωτίας Παύλος Παπαρούνας.
Ο βουλευτής Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο. Στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία με τους δανειστές και στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (όπως τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το ασφαλιστικό, η αναδιάρθρωση του χρέους και το προσφυγικό ζήτημα).
Ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Συγκεκριμένα: 
- Στη Νέα Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει μέχρι το 2020 και το αυστηρό πλαίσιο που τη διέπει ως προς το νέο σύστημα πληρωμών-αποζημιώσεων.
- Το νέο ΕΣΠΑ και τις αναπτυξιακές δυνατότητες. 
- Το φορολογικό, όπου δεν έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα και υπάρχουν αρκετά προς διαπραγμάτευση για μετά το 2017. Όσον αφορά στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων  αποδεικνύεται στη πράξη το υψηλό κόστος παραγωγής και επομένως το φορολογητέο εισόδημα θα είναι πάρα πολύ μικρό.
 - Για το ασφαλιστικό: ο ΟΓΑ θα πρέπει να παραμείνει αυτόνομος οργανισμός, να δίνει εθνική σύνταξη αλλά και ανταποδοτική ανάλογα με τις εισφορές.
 - Για τους συνεταιρισμούς: πρέπει να φτιαχτούν νέοι, με θεσμούς δημοκρατικούς, σε εθελοντική βάση, με απλή αναλογική, με Εποπτικά Συμβούλια, που να καθορίζουν αυτοί τις τιμές και όχι οι έμποροι, με στόχο ότι θα χάνεται από τις επιδοτήσεις πρέπει να κερδίζεται από την αγορά. 
- Τέλος για τους βοσκότοπους που είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους κτηνοτρόφους: επίκειται νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει οριστικά τις βοσκήσιμες γαίες. 
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και τέθηκαν τα προβλήματα των παραγωγών από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και μεμονωμένους αγρότες. Συμφωνήθηκε η αμφίδρομη ενημέρωση και στενή συνεργασία στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων. 

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015


Ανασυγρότηση Γραμματείας ΝΕ

Σε οργανωτική ανασυγκρότηση προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό την προηγούμενη Κυριακή 25/10 πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος και στην Ηγουμενίτσα, παρουσία του μέλους της Κ.Ε. και του οργανωτικού γραφείου, Στάθη Στασινού.
Καθήκοντα νέου Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσπρωτίας ανέλαβε ο Παύλος Παπαρούνας. Στην Γραμματεία της Νομαρχιακής συμμετέχουν ως μέλη οι  Παύλος Βίλλιας, Παναγιώτης Πάντος, Θωμάς Τζάφος, Αστυρόπη Τσακίρη και Δημήτρης Τσότσης.